Egyre több zsidó élne elkülönülve az araboktól

Az Israel Democracy Institute felmérése szerint a zsidók 59%-a szeret inkább elkülönülten élni, szemben az arabok 22%-ával. A tavaly májusi gázai, Falak Őrei hadművelet előtti felmérés szerint még csak 45 százalék volt az elkülönülést támogató zsidók aránya.

Az izraeli zsidók 59%-a úgy gondolja, hogy jobb, ha a zsidók és az arabok külön élnek – derül ki az Israel Democracy Institute számára márciusban készített felmérésből, amelynek eredményeit a héten tették közzé. 2021 áprilisában, amikor egy hasonló felmérést végeztek az intézetnél, a gázai hadművelet és az arabok részvételével megalakult koalíciós kormány eskütétele előtt a zsidó válaszadóknak még mindössze 45%-a gondolta így.

A zsidók körében végzett felmérés eredményei jelentős különbségeket tárnak fel politikai beállítódás szerint:

a magukat politikai jobboldalon definiálók közel 70%-a támogatja a zsidók és az arabok különélését, míg a centrumban valamivel kevesebb, mint a fele, a baloldalon pedig mintegy harmada támogatja a zsidók és az arabok elkülönülését.

Különbségeket találtak az ultraortodox-világi tengelyen is:

az ultraortodoxok körülbelül 80%-a ért egyet azzal, hogy a zsidóknak és az araboknak külön kell élniük, míg a hagyománykövetők és vallásosok körülbelül kétharmada, a világiak pedig valamivel kevesebb, mint fele vélekedik így.

A felmérésben eltérések mutatkoztak az életkori és nemi hovatartozás szerint is:

a fiatalok és a nők jobban támogatják a különélést, mint a felnőttek és a férfiak.

Ugyanakkor az arabok körében egy felmérés különbséget mutatott ki az ellenzéki közös listán induló arab pártok, és a kormányzó Raám arab párt szavazói között: a közös lista szavazóinak körülbelül egyharmada támogatja az egymástól külön élő zsidókat és arabokat, míg a Raám szavazóinak csak egyötöde.

Jóváhagyta az izraeli parlament a PFSZ zászló lobogtatását tiltó törvényt

A javaslatot Naftali Bennett miniszterelnök is megszavazta.

A felmérésben résztvevőket arról is kérdezték, egyetértenek-e azzal az állítással, hogy

Izrael Állam lojális polgára is lehet egyidejűleg az izraeli arab állampolgár, aki a palesztin nép részének érzi magát.

Ezzel az állítással tavaly márciusban az arabok 63%-a és a zsidók 28%-a értett egyet. Mindkét csoportban 2021 áprilisától mérséklődött az egyetértési arány, de a zsidók körében ez sokkal markánsabb – náluk 38,5, az araboknál 69 százalékos volt a támogatottság.

A legalacsonyabb egyetértési arányt – körülbelül 13%-ot – az ultraortodox pártok és a vallási cionista szavazók körében jegyezték fel, míg a jobboldalon, a Likud és a Yisrael Beiteinu körülbelül 20%-ot.

A felmérésből az is kiderül, hogy a baloldali pártok (Munkáspárt és Merec), és az arab pártok (Raám és a közös lista) szavazóinak többsége úgy gondolja, hogy valaki egyidejűleg érezheti magát a palesztin nép részének is, miközben lojális izraeli állampolgár.

A felmérés eredményei szerint a 35 év alatti arab fiatalok 50%-a egyetért azzal az állítással, hogy lehet a palesztin néphez tartozónak érezni magát, és egyidejűleg hűséges izraeli állampolgárnak is lehet lenni – ez kevesebb, mint az idősebb korosztályhoz tartozó csoportok esetében. Tavaly a fiatal araboknak még 57%-a támogatta ezt az állítást.

Arabok mentették meg az izraeli kormánykoalíciót

„A Raám párt a józan hangot képviseli nem csak az arab, hanem az egész izraeli társadalomban” -jelentette be Manszúr Abbász.