Jóváhagyta az izraeli parlament a PFSZ zászló lobogtatását tiltó törvényt

A Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) zászlóinak izraeli egyetemeken és tudományos intézményekben való kitűzését tiltó törvényt hagyott jóvá szerda este előzetes olvasatban a Knesszet plénuma.

Az izraeli törvényhozás 63 tagja szavazott igennel, 16 pedig ellenezte a törvényt, amelyet Eli Cohen, Likud-párti képviselő terjesztett be.

Naftali Bennett miniszterelnök a törvény mellett szavazott. A Jes Átid, a Kék és Fehér párt és a Munkapárt képviselői nem voltak jelen a plenáris ülésen a szavazás során.

A törvényt azt követően nyújtották be, hogy a közelmúltban a Ben Gurion és a Tel Aviv-i egyetemeken tartott „Nakba-napi” gyűléseken PFSZ zászlókat tűztek ki. Mint ismeretes, a Nakba-nap minden évben május 15-én, Izrael állam 1948-as megalakulásának palesztin „gyásznapja”, a Palesztin Felszabadítási Szervezet elsősorban hat palesztin csoport ernyőszervezeteként működött, amelyek közül a legjelentősebb Jasszer Arafat Fatah-csoportja. Arafatot 1969-ben választották meg a PFSZ elnökévé, őt 2004-es halála után, Mahmúd Abbász követte a poszton.

Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök üdvözölte a „zászlótörvény” előzetes olvasatának jóváhagyását, és azt mondta:

„Ez egy fontos nap Izrael állam és a zsidó identitás jövője szempontjából”.

A törvényjavaslat indoklása szerint „vörös vonalat húz a törvényes tüntetés és az olyan tüntetések között, amelynek során olyanok tűzhetik ki zászlóikat, akik nem ismerik el Izrael Államot, vagy veszélyt jelentenek annak létezésére” — számol be az Arutz7.

Újabb háromszáz falassa alijázhat Etiópiából

A falassákat Izrael Állam és az ortodox rabbik nem tekintik zsidónak, ezért ortodox betérésen fognak átesni, ez a bevándorlásuk feltétele.