„A földdel tesszük egyenlővé Tel-Avivot és Haifát”

Kiumarsz Hejdari, az iráni szárazföldi erők parancsnoka kedden izraeli városok elleni támadásokkal fenyegetett.

„Ha a cionisták akár csak egyetlen kis hibát is vétenek Iránnal szemben, a földdel tesszük egyenlővé Tel-Avivot és Haifát”

– hangoztatta a tábornok, akit a Tasnim helyi hírügynökség idézett kedden.

Iráni tábornok: porig romboljuk Tel-Avivot, ha Izrael rossz lépést tesz

Egy iráni tábornok elhessegette az izraeli önvédelemre vonatkozó figyelmeztetéseket és „Haifa és Tel-Aviv” elpusztításával fenyegetőzött.

Izrael és Irán az 1979-es iszlám forradalom óta ellenséges viszonyban áll egymással, a kölcsönös fenyegetések sem mennek ritkaságszámba. A felek a közvetlen konfrontáció helyett úgynevezett helyettesítő háborúkban, így például a szíriai polgárháborúban szembenálló feleket támogatnak.

Naftali Bennett, izraeli miniszterelnök egyébként kedden bejelentette, hogy Jeruzsálem stratégiát változtatott Iránnal szemben, s bármikor és bárhol kész cselekedni. Bennett azt hangsúlyozta, hogy Irán szerinte átlépett egy határvonalat, amikor tavaly meghaladta a hatvan százalékos urándúsítási mértéket, minden válaszlépés nélkül.

Bennett: „stratégiát váltottunk Iránnal szemben, bármikor és bárhol cselekszünk”

Az Iránban az utóbbi hónapokban történt rejtélyes halálesetek sorozata után az izraeli miniszterelnök „fordulópontnak” nevezte az elmúlt évet Iránnal kapcsolatban.