Újabb orosz zsidó milliárdos kapott szankciókat a nyakába

Újabb orosz zsidó oligarcha és filantróp került nyugati szankciók kereszttüzébe, mivel az Egyesült Államok újabb büntetőintézkedéseket jelentett be Vlagyimir Putyin orosz elnök rezsimje ellen az Ukrajna elleni háború miatt.

A szankciókkal sújtott személyek legújabb listájára felkerült God Nisanov, egy azerbajdzsáni születésű ingatlanfejlesztő, akit Antony Blinken külügyminiszter „Európa egyik leggazdagabb emberének és több orosz tisztviselő közeli munkatársának” nevezett.

Órákkal a bejelentés után a Zsidó Világkongresszus bejelentette, hogy Nisanovot a szankciók miatt eltávolították a szervezet vezetőségéből.

„A Zsidó Világkongresszus megismétli és megerősíti, hogy senki, aki az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban szerepel az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság vagy az Európai Unió által szankciókkal sújtott személyek listáján, nem tölthet be semmilyen tisztséget vagy játszhat bármilyen szerepet a szervezetben”

– áll a közleményben.

Lemondott az Európai Zsidó Kongresszus vezetője a brit szankciók miatt

A Zsidó Világkongresszus, amelynek elnöke, Ronald Lauder feszült kapcsolatban állt Kantorral, pénteken közleményt adott ki, amelyben tudomásul vette Kantor lemondását.

„Ennek megfelelően God Nisanov többé nem a WJC alelnöke, és megszűnt a WJC Végrehajtó Bizottságának tagja lenni”.

Az azerbajdzsáni születésű Nisanov az ország hegyi zsidó (kelet-kaukázusi zsidó) közösség talán legjelentősebb tagja. A Hegyi Zsidók Szövetségének igazgatójaként különböző módokon támogatta a közösséget, többek között egy múzeum és kulturális központ létrehozásának finanszírozásával Moszkvában.

Rendszeresen adományozott zsidó iskoláknak és más projekteknek, és kapcsolatban állt az Orosz Zsidó Kongresszussal és az Oroszországi Zsidó Közösségek Szövetségével.

2014 júliusában Vlagyimir Putyin orosz elnök a gazdaságfejlesztési projektekben végzett munkájáért az ország „Barátsági Rendjével” tüntette ki.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

100 millió dollárral segíti az ukrán menekülteket egy orosz zsidó milliárdos

„Lesújtott bennünket az ukrán nép szívszorító szenvedése” – áll Milnerék közleményében.