100 millió dollárral segíti az ukrán menekülteket egy orosz zsidó milliárdos

Jurij Milner orosz zsidó filantróp, aki a Kreml kezdeti támogatásával milliárdokat keresett a Szilícium-völgyben, 100 millió dollárt ígért az ukrán menekültek megsegítésére – írja a JTA.

A Kaliforniában élő orosz és izraeli kettős állampolgár Milner és felesége, Julia Milner a filantrópia világában leginkább a tudományos eredmények elismerésére és támogatására létrehozott Breakthrough-díjról ismert. Emellett azonban jelentős adományozókká váltak különböző izraeli ügyek számára is.

A Milnerek izraeli kedvezményezettjei között szerepel a Magen David Adom sürgősségi segélyszervezet, a Tel Aviv-i Egyetem, a Tel Aviv Sourasky Medical Center és a Peres Center for Peace.

„Lesújtott bennünket az ukrán nép szívszorító szenvedése”

– áll Milnerék közleményében.

„Hiszünk abban, hogy ez a kezdeményezés a világ legkreatívabb technológiai cégeivel és szervezeteivel együttműködve gyakorlati segítséget nyújthat a hazájukon kívül élő embereknek.”

Az olyan oroszországi zsidó filantrópokat, mint Roman Abramovicsot és másokat is az elmúlt hetekben nyugati szankciókkal sújtották. Putyinhoz fűződő kapcsolataik sokkal közvetlenebbnek és frissebbnek tekinthetők, mint Milneré, aki azt mondja, hogy évekkel ezelőtt megszakította kapcsolatait a Kremllel.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Zárolják Roman Abramovics vagyonát

Nem bonyolíthat pénzügyi tranzakciókat brit magánszemélyekkel és vállalkozásokkal, illetve utazási tilalommal is sújtották.