Lemondott az Európai Zsidó Kongresszus vezetője a brit szankciók miatt

Moshe Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus oroszországi születésű elnöke lemondott a zsidó szervezet éléről, miután az Egyesült Királyság szankciókat rendelt el ellene Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerével való állítólagos kapcsolata miatt – írja a JTA.

Kantor, aki orosz és brit kettős állampolgár, és több mint egy évtizede Londonban él, pénteken mondott le, miután a hét elején felkerült arra a nyolc személyt tartalmazó listára, amelyet a brit kormány úgy döntött, hogy büntetni fog Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben.

Kantor a nyolc „oligarcha” között van, akik olyan iparágakban tevékenykednek, „amelyeket Putyin a háborús gazdaságának támogatására használ” – jelentette be a brit kormány.

Az említett személyek elleni szankciók közé tartozik, hogy befagyasztják az Egyesült Királyságban lévő vagyonukat.

Kantor nagy részvényese a tőzsdén jegyzett Acron cégnek, Oroszország egyik legnagyobb műtrágyagyártójának.

Kantor irodája úgy jellemezte lemondását, hogy „azonnali hatállyal visszalép” az Európai Zsidó Kongresszus – a kontinens zsidó közösségi szervezeteit tömörítő ernyőszervezet – elnöki tisztségéből, amelyet 2007 óta vezetett. Kantort háromszor választották meg a csoport tagjai.

Kantor alatt az EJC többek között lobbizott az antiszemita gyűlölet-bűncselekmények elleni jogszabályokért, és vezette a nyugat-európai zsidó közösségek válsághelyzetekre való felkészítését.

A Zsidó Világkongresszus, amelynek elnöke, Ronald Lauder feszült kapcsolatban állt Kantorral, pénteken közleményt adott ki, amelyben tudomásul vette Kantor lemondását.

„Senki, akinek a neve szerepel az Európai Unió, az Egyesült Királyság vagy az Egyesült Államok által az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban szankciókkal sújtott személyek listáján, nem tölthet be semmilyen tisztséget vagy játszhat bármilyen szerepet a Zsidó Világkongresszusban”

– áll a Zsidó Világkongresszus közleményében.

Az Európai Zsidó Kongresszus a WJC európai tagszervezete.

Az Európai Zsidó Kongresszus vezetősége a következő napokban ül össze, hogy megvitassa a csoport jövőjét.

Putyin miatt szankcionálják az Európai Zsidó Kongresszus oligarcháját

Az EJC (Európai Zsidó Kongresszus) egyik alelnöke Heisler András Mazsihisz elnök.