Nem akart vallani a Kongresszus előtt, letartóztatták Trump tanácsadóját

Peter Navarro volt Trump-tanácsadó ellen pénteken vádat emelt egy szövetségi esküdtszék, amiért nem tett eleget a „január 6.” kongresszusi bizottság idézésének.

Navarro ellen két vádpontban emeltek vádat: az egyiket azért, mert nem jelent meg a bizottság előtti meghallgatáson, a másikat pedig azért, mert nem mutatott be dokumentumokat. Trump kereskedelmi tanácsadóját egy FBI-ügynök tartóztatta le, mikot épp repülőre akart szállni – írja a Daily Mail.

Navarro elmondta a bíróságon, hogy az FBI-ügynök odalépett hozzá, és közölte vele, hogy nem léphet kapcsolatba senkivel, miközben letartóztatta Navarrót.

„Valójában közvetlenül az FBI mellett lakom. 100 méteres sétára van az ajtómtól. Mit csináltak helyette? Hagyták, hogy eljussak egészen a repülőtérig, megpróbáljak felszállni a repülőgépre, majd rám támadtak, bilincsbe vertek, nem engedték, hogy használjam a telefonomat, lefogtak, és egy börtöncellába zártak”

– mondta a bíróság előtt a riportereknek.

„Kik ezek az emberek? Ez nem Amerika” – mondta Navarro. ‘Négy éven át kiváló közszolga voltam!’

Navarro elmondta a riportereknek, hogy a Ronald Reagan-t meglövő John Hinckley cellájába volt bezárva és hogy bilincsben és lábvasban volt megbilincselve.

Navarro „terrorizmusnak” és a „sztálini Oroszországhoz” hasonlónak nevezte letartóztatásának módját.

Ezután nekiment a képviselőház kisebbségi vezetőjének: „Szégyellje magát Kevin McCarthy”. Navarro azt állította, hogy McCarthy nem tett eleget azért, hogy visszaszorítsa a január 6-a bizottságot.

A meghallgatás során ragaszkodott ahhoz, hogy a január 6-i bizottság egy „látszatbizottság”, az ügyészek pedig „keményen játszanak” és „aljasak”.

Navarrónak bíróság által kirendelt védőügyvédet rendeltek ki, de azt mondta, hogy saját magát fogja képviselni.

‘Nem akarom a nyugdíj-megtakarításaimat ügyvédekre költeni’ – mondta.

Amerikai politikai színház — A Capitolium „ostromának” következményei

Ki veszélyezteti jobban az amerikai demokráciát, a feldühödött tömeg, vagy a rendszert lebontó politikusok? Hajdú Tímea publicisztikája.

Navarro várhatóan még ebben a hónapban visszatér a bíróságra, ahol Amit Mehta bíró, egy Obama által kinevezett bíró vád alá helyezi. Őrizetből szabadlábra helyezték, és felszólították, hogy korlátozza utazásait.

A múlt hónap végén Navarro jogi lépéseket indított Nancy Pelosi képviselőházi elnök és a bizottság ellen, azt állítva, hogy nincs joguk arra, hogy a vallomástétel megtagadása miatt őrizetbe vegyék.

Az igazságügyi minisztérium megjegyezte, hogy minden egyes vádpontra legalább 30 napos, legfeljebb egyéves börtönbüntetés, valamint 100 ezer dollárig terjedő pénzbírság szabható ki.

Steve Bannon után Navarro a második Trump tanácsadó, aki ellen vádat emeltek.

Navarro azok közé tartozik Trump legközelebbi szövetségesei közül, akik megtagadták, hogy tanúvallomást tegyenek vagy dokumentumokat adjanak át a január 6-i bizottságnak, amely az amerikai Capitolium épülete elleni tavalyi támadást vizsgálja.

Míg más tisztségviselők eleget tettek a bizottság információkéréseinek, egy maroknyi visszautasította, ragaszkodva ahhoz, hogy a nyomozók nem kérhetik tőlük, hogy adjanak tájékoztatást egy elnökkel folytatott bizalmas beszélgetésekről.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Fotó: Flickr/Gage Skidmore

A kikerülhetetlen Trump – se vele, se nélküle

Valóra válik-e a demokraták és a republikánusok rémálma: lesz-e Biden kontra Trump visszavágó 2024-ben? Hajdú Tímea véleménycikke.