A Jerusalem Post miatt áll a bál Kína és Izrael között

A Jerusalem Post főszerkesztője elmondta, hogy miután interjút készített a tajvani külügyminiszterrel, dühös hívást kapott Kínából, amelynek során az Izraellel való diplomáciai kapcsolatok leminősítésével fenyegették meg – számolt be róla a JTA.

Yaakov Katz szerdán tette közzé a Joseph Wu-val készült interjúját, amelyben a tajvani külügyminiszter figyelmeztette Izraelt, hogy ne kerüljön túl közel Kínához. Katz az interjút követően kapott egy hívást a tel-avivi kínai nagykövetség egyik magas rangú diplomatájától.

„Azt mondta, hogy ha nem vonom vissza a cikket, megszakítják a kapcsolatot a Jerusalem Posttal, és hogy a lépés Izrael állam és Kína közötti kapcsolatokat is sértené és aláásná”

– mondta Katz, anélkül, hogy megnevezte volna a diplomatát.

„Az izraeli kínai nagykövetség határozott ellenérzését fejezi ki és határozottan elítéli a The Jerusalem Postot, amiért a nagykövetség tiltakozásának teljes figyelmen kívül hagyásával „exkluzív interjút” közölt Joseph Wuval, egy „Tajvan függetlenségét” támogató szeparatistával”

– állt a kínai nagykövetség közleményében.

„Követeljük a Jerusalem Posttól, hogy tartsa tiszteletben Kína alapvető érdekeit és a kínai nép nemzeti érzéseit, tartózkodjon a ‘Tajvan függetlenségi’ és a külföldi Kína-ellenes erők manipulációjától, és tegyen valódi lépéseket az interjú égbekiáltó következményeinek kiküszöbölésére, és [pozitívan] járuljon hozzá a kínai-izraeli kapcsolatokhoz”.

Katz ezt elutasította.

„A Jerusalem Post elkötelezett amellett, hogy olyan történeteket meséljen el, amelyek fontosak az olvasói és a világ számára”

– mondta Katz a JTA-nak.

„Ha Kína haragszik rád, az azt jelenti, hogy valamit jól csinálsz”

A Jerusalem Postnak adott interjút a tajvani külügyminiszter.

„Ez magában foglalja a magas rangú kormányzati tisztségviselőkkel készített interjúkat, beleértve a tajvaniakat is.

Továbbra is elkötelezettek vagyunk, hogy vezető izraeli újságként továbbra is végezzük munkánkat.”

Wu is megszólalt az üggyel kapcsolatban, aki a Twitteren azt írta:

„El sem tudom képzelni, hogy milyen gazember diplomata meri fenyegetni a nagyszerű #Izrael államot, annak médiafüggetlenségét és szabadságát”.

Az interjúban Wu azt mondta, hogy Kína vezetői „rossz következtetést” vontak le Oroszország Ukrajna elleni háborújából, és úgy tűnik mérlegelik, hogy megtámadják-e Tajvant.

Wu szerint Izrael Kínával való növekvő kapcsolatai veszélyt jelentenek Izrael biztonsági érdekeire.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Izrael történetében először a jüant is felvette a devizatartalékai közé

Az izraeli Központi Bank emellett az amerikai dollár és az euró állományát is csökkenti, hogy diverzifikálja devizatartalékait.