A Szovjetunió provokálta ki a hatnapos háborút?

Nem sokkal a hatnapos háború előtt szovjet MiG-25-ösök repültek az izraeli atomprogramnak helyt adó Dimona fölé…

Gideon Remez és Isabello Ginor, akik a `Foxbatok Dimona felett` című, 15 éve megjelent könyvükben azt állították, hogy a háborút a Szovjetunió tervelte ki, hogy megsemmisítse az izraeli atomprogramot.

Az izraeli szerzőpáros szerint a szovjetek azért küldték a még kísérleti stádiumban lévő, szigorúan titkos Míg-25-ösöket a dél-izraeli Dimona fölé, hogy kiprovokálják a háború Izrael általi megindítását, és biztosítsák, hogy a tervezett szovjet-arab ellentámadásban a nukleáris célpont megsemmisüljön.

A szovjetek emellett atomfegyverrel felszerelt tengeralattjárókat is küldtek az izraeli partokhoz arra az esetre, ha Izrael már rendelkezne atomfegyverrel, és használni is akarná azokat, ezenkívül felkészültek egy esetleges partraszállásra is.

A dimonai létesítmény műholdképe

A szerzőpáros könyvének egyetlen hibája, hogy nem tud megdönthetetlen írásos bizonyítékokat felhozni állításai igazolására. A szerzők szerint ugyanis alig lehetséges, hogy fennmaradtak a megfelelő dokumentumok,

a legfontosabbakat valószínűleg megsemmisítették és a parancsokat is kizárólag szóban adták ki.

Ezért is fogadták nagy örömmel, amikor 2007-ben az orosz légierő először erősítette meg azt a híresztelést, hogy nem sokkal a hatnapos háború előtt szovjet MiG-25-ösök repültek Dimona fölé.  Drobisevszkij kijelentése, amely az Orosz Védelmi Minisztérium honlapján jelent meg valószínűleg nem szándékosan, egy teljesen más szövegösszefüggésben, a berepülő pilótákat képző iskola évfordulóján. Közülük kerültek ki 1967-ben a Míg-25-ösöket vezető pilóták.

A nap, amikor Izrael három perc alatt lelőtt öt szovjet MiG-21-es vadászgépet

Az izraeli légicsapásokra válaszul a szovjet légierő MiG-21-es kötelékei, folyamatos járőrözést hajtottak végre a Szuezi-csatorna felett. Kezdetben mindkét fél gondosan ügyelt arra, hogy elkerüljék egymást.

„1967-ben A.S. Bezsevecs ezredes (a Szovjetunió hőse, tiszteletbeli berepülő pilóta, a légierő nyugalmazott vezérőrnagya) katonai hősiessége és magas színvonalú harci kiképzése nyilvánult meg az egyiptomi hadművelet során, és

ezt tette lehetővé számára, hogy felderítő repüléseket végezzen Izrael területe fölött egy MiG-25RB repülőgéppel”

– állt a Drobisevszkij-cikkben.

A kijelentés alátámasztja Bezsevecs felettesének, Alekszandr Vibornov altábornagynak a személyes vallomását is, aki többször is említést tett a bevetésről.

A könyv állításai „A szovjetek tervelték ki a hatnapos háborút, hogy megsemmisítsék az izraeli atomprogramot” címmel jelentek meg Postban, amely cikket széles körben vitatták, majd több tekintélyes lap utánközölte azt, köztük az orosz Komszomolszkaja Pravda, amely azt írta, hogy

„felkereste a könyvben idézett veteránokat, akik mind megerősítették a cikk állításait.”

Az 1967-es hatnapos háborúhoz vezető eseményeket eddig úgy magyarázták, hogy a „konfliktust a Szovjetunió idézte elő azzal, hogy hamis információkat nyújtott az izraeli csapatmozgásokról, de nem akart háborút, és később az Egyesült Államokkal együttműködve mindent megtett, hogy enyhítse a háború következményeit.”

A könyv azonban teljes mértékben ellentmond ennek az elfogadott érvelésnek.

Eszerint ugyanis a szovjetek tudomást szereztek arról, hogy Izrael atombomba fejlesztésén dolgozik, ezért háborút akartak provokálni, hogy megsemmisítsék a Dimonában lévő reaktort.

Az izraeliek gyors győzelme azonban meghiúsította a szovjet inváziót, és Izrael elsöprő sikere döntőnek bizonyult a konfliktus meghatározásában. Mivel a szovjet tervek nem valósultak meg, a háborúval foglalkozó történészek az elmúlt 40 év során figyelmen kívül hagyták, alábecsülték vagy egyszerűen nem ismerték a Szovjetunió válságban játszott szerepét és a Közel-Kelet átformálására vonatkozó terveit.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Egykori náci segíthetett az izraeli atom kifejlesztésében

Ügyesen feltalálta magát Hans Globke a második világháború után és inkább segített egy Izraelnek juttatott kölcsön útjának egyengetésében.