Oroszországot nem az EU, hanem az OPEC fenyegeti igazán

Ha a blokk beleegyezik abba, hogy jelentősen több olajat pumpáljon a piacra, az árthat Putyin rezsimjének – írja egy brit közgazdász az UnHerd oldalán. 

A szerző szerint az elmúlt két hétben úgy tűnt az európai vezetők kezdenek rájönni, hogy a szankciós politika csődöt mondott.

„Az egész Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke által az MSNBC-nek adott múlt heti interjúval kezdődött. Az interjúban von der Leyen lenyűgöző részletességgel fejtette ki, hogy az Oroszországgal szembeni energetikai szankciók miért önpusztítóak. Kifejtette, hogy ha az EU megszakítja az Oroszországból származó kőolajimportot, akkor az olajárak emelkedhetnek, és Oroszország több pénzért tudja eladni az olajat más piacokon” – kezdi Philip Pilkington.

A szerző szerint ezen a ponton úgy tűnt, hogy az Európai Bizottság közgazdászai felfogták, hogy az energiapiacokon az eladott áruk mennyisége és ára egyaránt számít. A hét elején azonban az EU – és velük együtt von der Leyen – úgy tűnik, ismét megfordult az álláspontján. Az EU bejelentette, hogy „részleges embargót” fog bevezetni az orosz olajimportra.

A szerző szerint a kivétel miatt, amit Magyarország kapott a csővezetékre nem egyértelmű, hogy valójában mennyire komoly ez az embargó. „De ha az európaiak elvágják az orosz olajszállítmányokat, a kontinens további inflációval és egyre mélyülő életszínvonal-válsággal néz szembe, amelyet egyetlen politikus sem lesz képes megfékezni” – írja Pilkington.

Az Oroszországot fenyegető igazi veszélyt nem az EU, hanem az OPEC jelenti. Az OPEC ezen a héten jelentette be, hogy fontolóra veszi, hogy több olajat pumpál a piacokra. A bejelentés jellege alapján úgy tűnik, mintha az OPEC és a NATO között létrejött megállapodásról lenne szó. Az OPEC azzal érvel, hogy mivel Oroszország az embargók miatt nem képes ellátni az energiapiacokat, az OPEC-nek kell a helyére lépnie.

Ez nyitva hagyja annak a lehetőségét, hogy az OPEC kihasználja a lehetőséget az olajpiac elárasztására és az ár lejtmenetbe kerülésére. Ez valóban fájna az oroszoknak gazdaságilag, de nem egyértelmű, hogy az OPEC-nek megvan-e az akarata vagy az eszköze az olajárak lezuhanására.

(Azóta kiderült, hogy az OPEC mindössze 2,3%-os emelést tervez egyelőre, amely a közgazdász szerint nem elég jelentős ahhoz, hogy bedöntse az olaj árát.)

Philip Pilkington on Twitter: „OPEC agree to raise production by 643,000 bpd – a 2.3% increase. Reminder that at the start of the month an increase of 432,000 was considered ‘modest’. Seriously doubt this will crash the market. pic.twitter.com/UZsBgOzmgY / Twitter”

OPEC agree to raise production by 643,000 bpd – a 2.3% increase. Reminder that at the start of the month an increase of 432,000 was considered ‘modest’. Seriously doubt this will crash the market. pic.twitter.com/UZsBgOzmgY

A szerző szerint mivel a világgazdaság magas inflációval pörög, nem egyértelmű, hogy az OPEC le tudná-e szorítani az árat még az olajkitermelésük jelentős növelésével sem. Ráadásul Oroszország már nem függ annyira a magas olajáraktól, mint legutóbb 2015-ben, amikor az ár összeomlott.

„A játéknak ebben a késői szakaszában – amikor az infláció Európában 8% fölött jár – nehéz komolyan venni bármelyik politikust is. Elszúrták a „gazdasági háborújukat”. Eközben az „infoháborújuk” egyre önpusztítóbb cselekedetekre készteti őket. Nem világos, hogy ez a színház kinek szól, mert az inflációtól szenvedő választók az urnáknál fogják őket megbüntetni”

– írja a szerző.

Fotó: Wikimedia Commons/ The Presidential Press and Information Office

A 70es éveknél is súlyosabb energiaválság fenyeget

A Nemzetközi Energiaügynökség vezetője nyári üzemanyaghiányra, olaj-, földgáz- és villamosenergia-válságra figyelmeztet, amely túlszárnyalja az 1970-es évek olajsokkjait.