Izrael elismerésének visszavonását fontolgatják a palesztinok

A rámalláh-i palesztin vezetés azt tervezi, hogy fokozatosan emeli a tétet Jeruzsálemmel szemben, hogy nemzetközi nyomást gyakoroljon, és hogy jövedelmező ajánlatokat kapjon az amerikaiaktól.

A Palesztin Hatóság azt fontolgatja, hogy felfüggeszti Izrael elismerését Joe Biden amerikai elnök közelgő izraeli látogatása előtt – írja palesztin forrásokra hivatkozva a Ynet.

Az intézkedések részeként Mahmúd Abbász palesztin elnök azt fontolgatja, hogy elfogadja a Palesztin Központi Tanács határozatát, amely felfüggesztené Izrael 1994-es elismerését mindaddig, amíg az utóbbi vissza nem vonul az 1967-es határok mögé és el nem ismeri a palesztin államot. Rámalláh azt is fontolgatja, hogy felfüggeszti a biztonsági kapcsolatokat Jeruzsálemmel.

A Palesztin Hatóság mindezeket az intézkedéseket úgy láttatná, mint választ a Jeruzsálem-napi eseményekre, amelyek során néhány zsidó zarándokot izraeli zászlókat lengetve és imádkozva láttak a Templom-hegyen, megszegve ezzel az Izrael és a muszlim hatóságok közötti évtizedes megállapodást, amely tiltja ezt a gyakorlatot.

Abbász közvetlen kapcsolatot vont a Ciszjordániában lappangó feszültségek és az Izrael és a palesztinok közötti, régóta megszakadt diplomáciai tárgyalások között.

Rámalláh úgy véli, hogy a Biden-kormányzat nem teljesítette a palesztinoknak tett ígéreteit, beleértve a kelet-jeruzsálemi amerikai konzulátus újranyitását, amely Washington de facto diplomáciai képviseleteként szolgált a Palesztin Hatóság területén. Izrael a színfalak mögött lobbizott a Fehér Háznál, hogy megakadályozza a Trump-kormányzat idején bezárt konzulátus újranyitását.

Jeruzsálem-nap: Összecsapások és imák a Templom-hegyen

A rendőrség közleménye szerint az al-Aksza mecsetnél tapasztalt rendbontástól eltekintve a Templom-hegyen általánosságban nyugalom van.

Palesztin források a Ynetnek azt mondták, hogy

„ha Biden elnök csak egy szerény gazdasági könnyítési csomagot kínálva akar eljönni az Abbásszal tervezett találkozóra, akkor jobb, ha egyáltalán el sem jön”.

A források szerint a két vezető közötti, a palesztinok számára jelentős eredmények nélküli csúcstalálkozó csak arra szolgálna, hogy tovább gyengítse az amúgy is gyengélkedő Palesztin Hatóságot.

A palesztinok azt szeretnék, ha az amerikai gesztusok között szerepelne a jeruzsálemi konzulátus újranyitása, a kormányzó Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) levétele a külföldi terrorszervezetek amerikai listájáról, valamint a PFSZ washingtoni képviseletének újranyitása, amelyet szintén a Trump-kormányzat idején zártak be.

Biden és Abbász legutóbb 2010-ben találkozott Rámalláhban, amikor az előbbi Barack Obama alatt alelnökként szolgált.

A palesztin nyomásgyakorlás részeként Abbász telefonhívásban szidalmazta Antony Blinken amerikai külügyminisztert, amiért szerinte „a nemzetközi közösség nem lép fel Izraellel és annak tetteivel szemben”, és amiért Washington hallgat „a nemzetközi jogot sértő izraeli provokációkról”.

Izraeli források szerint ez a politikai váltás tovább fokozhatja a feszültséget a palesztinokkal.

Biden kormánya próbálja felmelegíteni a kapcsolatot a palesztin vezetéssel

Az izraeli sajtó szerint hamarosan egy új felelőst is kineveznek, aki az amerikai nagykövetség helyett egyenesen Washingtonnak jelent majd palesztin ügyekben.