Jeruzsálem-nap: Összecsapások és imák a Templom-hegyen

A Jeruzsálem egyesítésének 55. évfordulóját ünneplő napon, a rendőrség vasárnap reggel közölte, hogy az óvárosban lévő al-Aksza mecset belsejében elbarikádozott álarcos lázadók kis csoportja nagy köveket és petárdákat dobált a kint állomásozó izraeli tisztek felé.

A rendőrség közleménye szerint az al-Aksza mecsetnél tapasztalt rendbontástól eltekintve a Templom-hegyen általánosságban nyugalom van – írja az Ujkelet.live

Az éjszaka folyamán végzett előzetes rendőri tevékenység megakadályozta, hogy további rendbontók érkezzenek a környékre.

Reggel elkezdődött a zsidó látogatók érkezése a Templom-hegyre, amely néhány közjáték kivételével nyugalomban zajlott.

A muszlimok szitkozódása közepette letartóztattak egy zsidó látogatót a Templom-hegyen, mert elmondta a Smá Jiszráel imát.

כאן חדשות on Twitter: „תיעוד: ברקע קריאות מצד מתפללים מוסלמים, יהודי שעלה להר הבית וקרא „שמע ישראל” נעצר@SuleimanMas1 pic.twitter.com/RuHWhosvtf / Twitter”

תיעוד: ברקע קריאות מצד מתפללים מוסלמים, יהודי שעלה להר הבית וקרא „שמע ישראל” נעצר@SuleimanMas1 pic.twitter.com/RuHWhosvtf

Az 1967 után létrejött status quo értelmében a Templom-hegyet a Waqf irányítja Jordánia védnöksége és Izrael ellenőrzése alatt. A zsidók bár látogathatják, de nem imádkozhatnak a helyszínen.

A Jeruzsálem egyesítését ünneplő nap fő eseménye az úgynevezett zászlós felvonulás általában tízezreket vonz az óvárosba. A menet hagyományos útvonala nem érinti a Templom-hegyet.

A Gázai övezet terrorszervezetei szombaton rakétateszteket hajtottak végre az enklávét uraló Hamász terrorszervezethez tartozó Sehab hírügynökség szerint.

Más sajtóértesülések szerint legalább nyolc rakétát lőttek ki a Földközi-tenger felé.

A kilövésekre a jeruzsálemi zászlós felvonulás előtt kerül sor, amely a gázai csoportok szerint „széleskörű robbanáshoz fog vezetni”.

Fotó: Zsidó látogatók a Templom-hegyen május 25-én

„Oda megyünk ahová akarunk” — áthaladhat az arab negyeden a zászlós felvonulás

Az izraeli vezetők úgy döntöttek, hogy a terrorcsoportok fenyegetése ellenére a hagyományos útvonalon vonulnak.