Biden kormánya próbálja felmelegíteni a kapcsolatot a palesztin vezetéssel

Az izraeli sajtó szerint hamarosan egy új felelőst is kineveznek, aki az amerikai nagykövetség helyett egyenesen Washingtonnak jelent majd palesztin ügyekben.

A The Times of Israel vasárnapi cikke alapján úgy tűnik, újabb fordulóponthoz érkezett az amerikai-palesztin kapcsolatok jövője. Az izraeli lapnak egy amerikai és egy palesztin tisztségviselő is nyilatkozott arról, milyen változtatásokat vezethet be hamarosan Joe Biden amerikai elnök kormánya.

Új küldöttet nevezhetnek ki

A névtelenül megszólaló források szerint nagy eséllyel Hady Amr kap majd új feladatokat, így a jelenleg izraeli és palesztin ügyekért felelős helyettes amerikai államtitkár különleges küldötti státuszt nyer.

A tervek szerint Amr Washingtonban marad majd, de gyakran látogat a közel-keleti országba, és szoros kapcsolatban marad a Palesztin Ügyek Egységével (Palestinian Affairs Unit) is, ami jelenleg az amerikai nagykövetség egyik ágazataként, de az egykori jeruzsálemi konzulátus épületében működik.

Az egység diplomatái a nagykövetségtől függetlenül szolgáltak mindaddig, amíg Donald Trump volt amerikai elnök 2019-ben de facto le nem állította a palesztinok felé irányuló missziót. A palesztinok azt szeretnék, ha újra a nagykövetségtől függetlenül működhetne a munka, és az USA ismét engedélyezné az egykori konzulátus hivatalos működését.

A források szerint az új amerikai reformokat még Biden – június végére tervezett – izraeli látogatása előtt szeretnék véglegesíteni.

Mindez kevés lehet a palesztinoknak

Az izraeli lap szerint egyelőre kérdés, hogy a fentiekkel mennyire tudják majd kielégíteni a palesztinok kívánságait, akik radikálisabb lépéseket követelnek Bidentől. Az amerikai vezető ugyanis még az elnökválasztási kampánya során ígéretet tett a jeruzsálemi misszió és a PFSZ washingtoni diplomáciai irodájának újjáélesztésére is, amelyet Trump 2018-ban bezárt.

2021 májusában Antony Blinken megerősítette, hogy a jeruzsálemi konzulátust újra megnyitják, ám Benjamin Netanjahu, majd utódja, Naftali Bennett izraeli elnök is a lépés ellen kampányolt. Érvelésük szerint egy olyan iroda, ami Izrael területén szolgálná közvetlenül diplomáciai palesztinok érdekeit, valójában a zsidó állam szuverenitását sérti.

Mindeközben a támogatók szerint ez egyszerűen visszatérés volna az évtizedes status quóhoz, és amúgy is több mint egy tucat másik országnak van hasonló jeruzsálemi irodája a palesztinok szolgálatában.

Egyfajta köztes megoldásként az izraeli vezetők korábban azt javasolták, hogy az USA Ramallah vagy Abu Dis városában indítsa újra misszióját, ám a palesztinok ezeket az ötleteket mindig elutasították – azzal érvelve, hogy a jövőbeli palesztin állam fővárosának Jeruzsálemet tekintik.

Az izraeli lap szerint az idő múlásával Ramallahban mára jelentősen megnőtt a harag a kérdés miatt, és a hónap elején több palesztin tisztviselő kétségbeesését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Biden vajon képes lesz-e újranyitni a konzulátust.

EPA/ABED AL HASHLAMOUN

Oslo – a jó szándék nem elég a békéhez

Egy norvég villában kezdődtek el 1993-ban az Oslói-béketárgyalások, amelyeknek kezdeti sikere szinte irracionális eufóriát eredményezett, a gyakorlati megvalósítás azonban véres kudarcba fulladt. Hajdú Tímea filmrecenziója.