Fokozott készültségben a rendőrség a jeruzsálemi pride miatt

A rendőrség fokozott riadókészültségben lesz csütörtökön Jeruzsálemben a ma megtartásra kerülő meleg büszkeség, ismertebb nevén a pride felvonulás miatt, miután az idei felvonulás egyik szervezője és a rendezvényen részt venni szándékozó parlamenti képviselők ellen olyan fenyegetések érkeztek, amelyek egy tinédzser 2015-ös meggyilkolására hivatkoztak.

A rendőrség közölte, hogy több mint 2 400 rendőrt vet be a felvonulás védelmére, és mintegy 180 olyan személyt azonosítottak és figyeltek meg, akik veszélyt jelenthetnek a résztvevőkre. A rendvédelmi erők arról is tájékoztattak hogy a gyanúsítottak közül legalább 20-an nagy valószínűséggel támadást próbálnak végrehajtani a rendezvényen.

A jeruzsálemi Pride-rendezvény minden évben éles társadalmi vitát kiváltó esemény, melyet gyakran jobboldali és vallásos ellentüntetések kísérnek, de néhány évvel ezelőtt halálos kimenetelű erőszakos cselekmény is előfordult már.

Az idei felvonulás előtt, eddig ismeretlen személy a jeruzsálemi Nyílt Ház közösségi igazgatójának, Emuna Klein Barnoy-nak küldött egy üzenetet, amelyben arra figyelmeztet, hogy: „Nem fogjuk megengedni, hogy a Pride-felvonulást Jeruzsálemben tartsák. Jeruzsálem a Szent Város. Shira Banki sorsa vár rátok”.

Az üzenetet Gilad Kariv, Naama Lazimi munkapárti, és Eitan Ginzburg kék-fehér párti képviselőnek is elküldték.

Szerdán késő este a rendőrség közölte, hogy letartóztatott egy 20 év körüli férfit, akit a fenyegetések küldésével gyanúsítanak. A jeruzsálemi illetőségű férfit eddig nem azonosították, és csütörtökön állítják bíróság elé, hogy meghosszabbítsák előzetes letartóztatását.

A fenyegető üzeneteket a Facebookon és a Twitteren küldték egy „Jisáj Schlissel testvérei” nevű fiókról a hálózat szerint.

Az ultraortodox zsidó Schlissel a 2015-ös felvonuláson halálra szúrta a 16 éves Shira Bankit, mindössze három héttel azután, hogy kiengedték a börtönből, ahol 10 évvel korábban ugyanezen a felvonuláson elkövetett késeléses támadásért nyolcéves büntetését töltötte.

Pride Sábeszt szerveztek az európai reformzsidók

Az online rendezvényen imaórát tartottak, amelyet pódiumbeszélgetés követett az LMBT+ zsidó közösséget érő időszerű kihívásokról Európa-szerte.

A rendőrség számos biztonsági intézkedést is bevezetett az idei menetre, amelynek során az emberek 15 órakor kezdenek gyülekezni a Liberty Bell Parkban, a menet pedig 17 órakor kezdődik a Keren Hájeszod és a King George utcákon. A menet a belvárosban, a Függetlenségi Parkban fejeződik be később az este folyamán.

A menethez csak az útvonal négy kijelölt pontján lehet majd csatlakozni, ahol a rendőrség ellenőrzi a résztvevőket. Senkit sem engednek be, aki lőfegyvert visel.

A felvonulók csak meghatározott pontokon hagyhatják el az útvonalat. Jeruzsálem belvárosának nagy részét lezárják a járműforgalom elől.

Egyelőre nem ismert, hogy a szervezők hány felvonulóra számítanak, mivel az elmúlt években a résztvevők száma nagyrészt a COVID-járvány miatt csökkent, tavaly mintegy 7 500-an vettek részt.

Pride-felvonulásokat évente több helyen tartanak Izrael szerte. Tel-Aviv rendezi a legnagyobb pride-ot, amelyen minden évben tízezrek vesznek részt. Ezt a rendezvényt idén a tervek szerint június 10-én tartják.

Beperelte Izraelt egy transznemű nő

A „hétéves szabály” sok transznemű embert zavar, arra kényszeríti őket, hogy akaratuk ellenére felfedjék múltjukat.