Pride Sábeszt szerveztek az európai reformzsidók

A szombati rendezvényen imaórát tartottak, amelyet egy pódiumbeszélgetés követett az LMBT+ zsidó közösséget Európa-szerte érő időszerű kihívásokról — újságolja a The Jerusalem Post.

Mint ismeretes, a magyar törvényhozók a múlt hónapban törvényt fogadtak el, amely megtiltja a 18 éven aluliak számára a „nemváltozást és homoszexualitást népszerűsítő vagy bemutató” tartalmak terjesztését.

A Progresszív Judaizmus Európai Szövetsége (EUPJ) képviselői úgy vélik, hogy az általuk „LMBT+-ellenesnek” bélyegzett törvény kiemeli a Pride Shabbat szükségességét, amelyet a koronavírus korlátozások miatt csak online rendeztek meg.

A szervezők és a résztvevők azonban optimisták, hogy 2022-re valamilyen valóságos jelenléttel egybekötött eseményt is szervezhetnek, az Egyesült Államok hasonló Jewish Pride eseményeinek nyomdokaiba lépve.

„Bizonyos helyeken (Európa-szerte) gyakran hangoztatják, hogy a vallás összeegyeztethetetlen az LMBTI jogokkal”

— panaszolta David Weis, a Luxemburgi Liberális Zsidó Közösség elnöke a Thomson Reuters Foundation-nek.

„Fontos megmutatni, hogy vannak olyan vallási mozgalmak, amelyek egyáltalán nem így látják ezt, és hogy a vallást vagy a hagyományt fel lehet használni a befogadás előmozdítására. És ezt a progresszív zsidóság már régóta teszi”.

Véletlenül Pride-os akciót hirdetett két New York-i kóser étterem

Marketinges partnerük tájékozatlansága okozta a félreértést.

A londoni székhelyű Institute for Jewish Policy Research 2020-ra vonatkozó becslése szerint Európa zsidó lakossága körülbelül 1,3 millió fő.

Az elmúlt néhány évben számos európai országban nőtt a kisebbségek, köztük a zsidó és az LMBT+ közösségek elleni gyűlölet-bűncselekmények száma.

Németország májusban közölte, hogy az LMBT+ emberek elleni gyűlölet-bűncselekmények száma 2020-ban 36%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, míg a zsidó közösség ellen elkövetett bűncselekményeké 15,7%-kal emelkedett.

Az LMBT+ zsidó emberek tudatosítása létfontosságú Európa-szerte, de a zsidó közösségen belül is

— mondta Antonio Eliav, a Keshet Sefarad nevű, spanyolországi székhelyű LMBT+ zsidó szervezet vezetője.

„Sajnos egyes queer zsidó emberek elfordulnak a zsidó közösségtől (amikor látják az LMBT+ képviselet hiányát). Ezért úgy gondolom, nagyon fontos, hogy legyenek olyan terek, mint ez, amelyek mindkettőre jellemzőek”

— tette hozzá Eliav.

Örökjáradék-vita: A Mazsihisz inkább a reformhitközségnek juttatna az örökjáradékból

Érdekes fordulatként a Mazsihisz kezdeményezett mára tárgyalást a két tradicionális hitközség vezetőjével.