Véletlenül Pride-os akciót hirdetett két New York-i kóser étterem

Amikor Mike Moskowitz rabbi megkapta a Kasbah BBQ & Deli, a Manhattan Upper West Side-on található kóser étterem Pride e-mailjét, azonnal felment a Facebookra, hogy visszajelzést adjon — írja a JTA zsidó hírügynökség.

„Nagyon lenyűgözött!” – írta Moskowitz, aki régóta támogatja az LMBTQ befogadást az ortodox közösségekben. Betaggelte az éttermet, és megosztotta a szivárványszínű képet, amely a „sokszínűséget mindenféle ízben” hirdette, egy 10%-os kedvezménykóddal együtt.

Moskowitz lelkesedése abból fakadt, hogy a Kasbah Deli túlnyomó többségben ortodox zsidókat szolgál ki. Bár az LMBTQ-zsidók elfogadása az utóbbi években nőtt néhány modern ortodox közösségben, azért ez messze nem a norma a legtöbb ortodox közösségben, amelyek nagyrészt kötelezőnek tekintik az azonos neműek kapcsolatának bibliai tilalmát. Az évente júniusban ünnepelt Pride hónapot a legtöbb ortodox közösségben nem ismerik el széles körben.

A Kasbah Deli számára is újdonság volt a saját e-mailjük.

„Ez még a régi logónk, itt valami nem stimmel, és utánanézünk”

— kommentálta a Kasbah.

Nem ez volt az egyetlen New York-i kóser étterem, amelyet meglepett a saját Pride-os e-mailje. A Mendy’s, egy kóser csemegeüzlet Brooklyn Crown Heightsban, néhány órával az email megjelenése után hivatalosan visszavonta és bocsánatkérést küldött a vásárlóknak, és a marketingcéget okolta a félreértésért.

„A Mendy’s szeretne elnézést kérni a ma reggel kiküldött e-mailért, amelyet önök esetleg bántónak találhattak”

— állt a visszavonó e-mailben.

„Egy nem zsidó céggel dolgozunk együtt a marketing és promóciók terén, és egy félreértés következtében rossz kampányt indítottak a nevünkben. Most együtt dolgozunk velük, hogy felvilágosítást adjunk nekik, hogy a jövőben jobban ki tudják szolgálni közösségünk igényeit”.

A Mendy’s és a Deli Kasbah is a 9Fold nevű, éttermek számára digitális szolgáltatásokat működtető cég által kínált szolgáltatáson keresztül küldi a promóciókat.

A Mendy’s egyik alkalmazottja telefonon azt mondta, hogy a kedvezménykódot (15% kedvezmény a TOGETHER kóddal) „a tulajdonossal való egyeztetés nélkül” küldték ki. Az alkalmazott nem volt hajlandó megadni a nevét vagy további kommentárokat fűzni mondanivalójához.

A Deli Kasbah e-mailje 10%-os kedvezménykódot kínált. Az étterem képviselője azt mondta, hogy az üzletvezető nincs a városban, és nem tudott nyilatkozni az e-mailről.

Az étterem Facebook-fiókja azonban gyorsan reagált Moskowitz bejegyzésére, aki jelenleg egy manhattani LMBTQ zsinagóga, a Beit Simchat Torah hitközség ösztöndíjasa.

„Nem tudjuk, honnan küldték ezt, mi magunk is utánanézünk”

— írta.

„Köszönjük, és hogy tisztázzuk, mi viszont támogatjuk a mozgalmat. Reméljük, hogy nincs szükség bocsánatkérésre az ünneplésben való részvételünkért”

— válaszolta Moskowitz.

„Ha bármilyen módon támogathatom, kérem, írjon nekem egy PM-et”.

Az LMBTQ közösség szerint diszkriminál az ortodox zsidó egyetem

Nagyon berágott az LMBTQ közösség a modern ortodoxia fellegvárának számító Yeshiva University-re.