Az LMBTQ közösség szerint diszkriminál az ortodox zsidó egyetem

A neves Yeshiva University (YU) egyike az Egyesült Államok legelismertebb egyetemeinek. Most néhány korábban ott végzett, az LMBTQ közösséghez tartozó diák pereli be diszkrimináció miatt – írja a Jewish Telegraphic Agency.

Az elmúlt években a YU vezetésénél több alkalommal lobbiztak az LMBTQ diákok, hogy az egyetem ismerje el a Meleg-Hetero Szövetség nevű, az egyetemi diákok által működtetett klubbot.

Ugyanakkor a YU a modern ortodox világ egyik, ha nem a legelismertebb intézménye, így a kérést folyamatosan hárították mondván, az nem összeegyeztethető az ortodox zsidó vallási értékekkel.

Molly Meisels, a Yeshiva University volt diákja, a peres eljárás kezdeményezője szerint a bírósági beadvány „az utolsó remény” egyben felszólította az egyetem vezetésér, hogy ne csak ismerje el a Meleg-Hetero Szövetség klubbot, de fizessen is kártérítést a károsultaknak.

„Évek óta bombázzuk a YU rabbinikus vezetését személyes történeteinkkel igyekezve felhívni a figyelmet a klub fontosságára” – mondta Meisels a JTA-nak.

„Mikor láttuk, hogy semmi eredményt nem tudunk elérni, nem maradt más választásunk, mint perre menni”– tette hozzá.

A Yeshiva University nem-egyházi intézményként működik, amiért évente sokmillió dolláros állami támogatásban is részesül.

Kedden a Yeshiva University 48 tanárja szintén levélben ítélte el az egyetem vezetését, amiért nem hajlandó elismerni az LMBTQ diákok azon jogát, hogy klubbot formálhassanak.

„Az LMBTQ+ diákegyesületek és klubok kizárása nem összeegyeztethető egy egyetem értékrendjével, ahol minden diáknak egyforma jogokat kell biztosítani” – írják a levélben a szolidaritást mutató tanárok, akik szerint a YU eljárásmódja „ellentétes a szövetségi, állami és polgári törvényekkel”.

A Yeshiva University egyelőre nem reagált hivatalosan a per hírére.

LMBT-oktatásra köteleznének egy brit haszid iskolát

A brit tanfelügyelet szerint a gyerekeket úgy lehet felkészíteni a modern életre, ha megismerik a különböző szexuális orientációkat — írja a The Jewish Chronicle.