Beperelte Izraelt egy transznemű nő

A 22 éves Nofar Morali, egy tel-avivi transznemű nő bíróság elé viszi Izraelt a születési név megtartásának követelménye miatt a személyazonossági igazolványban.

A „hétéves szabály” sok transznemű embert zavar, akik a munkáltatókkal, rendőrökkel és másokkal való interakciók során gyakorlatilag a szekrényből kényszerülnek előbújni.

„Olyan, mint egy folt a múltból, egy seb, annak a szimbóluma, aki valaha voltam”

– panaszolja Morali arról, mit érez, amikor meglátja régi nevét a nemzeti személyi igazolványa mellékletén.

A melléklet, héberül szefáh, egy papíralapú nyomtatvány, amelyet a műanyag személyi igazolványhoz adnak ki, és olyan információkat tartalmaz, mint a gyermekek, a házastárs és a korábbi nevek, ha voltak ilyenek. A törvény szerint a korábbi neveket csak a névváltoztatást követő hét év elteltével lehet eltávolítani az okmányból.

„Olyan érzés, mintha egy olyan jel lenne, amely hét évig rajtam marad”

– mondja Morali a Haaretznek.

Ebben a hónapban kérte a Legfelsőbb Bíróságtól, hogy rendelje el a törvény módosítását, hogy ő és más transznemű emberek anélkül élhessék az életüket, hogy állandóan emlékeztetnék őket a születésükkor hozzájuk rendelt nemre és névre.

A nemek közötti átmenet a személy társadalmi megjelenésének megváltozásával jár, és fizikai változásokkal is járhat. A választott nemi identitást tükröző névválasztás fontos része lehet ennek a folyamatnak. Az 1956-ban elfogadott izraeli névtörvény értelmében az egyének hétévente, vagy a belügyminisztérium engedélyével gyakrabban is megváltoztathatják utó- vagy vezetéknevüket, de a változást követő első hét évben a személyi igazolvány mellékletén a korábbi nevet fel kell tüntetni.

A minisztérium népesség- és bevándorlási hatóságának tisztviselői kötelesek betartatni a személyazonossági igazolványokra vonatkozó szabályt, de külön kérésre jogosultak a régi neveket eltávolítani az útlevelekből.

A hétéves szabály sok transznemű embert zavar, akiknek gyakran fel kell mutatniuk a szefáht a munkáltatóknak, rendőröknek és másoknak, ami arra kényszeríti őket, hogy akaratuk ellenére felfedjék múltjukat.

Morali jelenlegi neve szerepel a személyi igazolványában és az útlevelében, de a belügyminisztérium elutasította többszöri kérését, hogy töröljék a születési nevét a mellékletből, mondván, hogy ezt a törvény előírja.

Morali 2018-ban kapott új személyi igazolványt, és abban az évben a népességnyilvántartásban nőként szerepelt. Azt mondja, hogy fiatal korától kezdve küzdött azért, hogy gyakorolhassa az átálláshoz való jogát, és hogy egésznek érezze magát önmagában. De amikor ezt megtette, azt mondja, úgy érezte, hogy már csak egy dolog maradt hátra.

„Sok mindennel kell megbirkóznunk a folyamat során – egy egész életünk van, amiről gondoskodnunk kell. Egyszerűen elértem a folyamatnak azt a pontját, amikor befejeztem mindent, amit akartam, és úgy döntöttem, hogy a nevemmel kapcsolatos kérdés lezárását egy lépéssel előrébb viszem”

– mondja.

Ügyvédei, Ayelet Halberstadt és Reut Michaeli az Igazságügyi Minisztérium jogsegélyszolgálatától, valamint Hagai Kalai, aki az LMBTQ-közösséget érintő ügyekre specializálódott, nyújtották be a Legfelsőbb Bírósághoz a beadványt. Ebben azzal érvelnek, hogy a szabályokat nem úgy alkották meg, hogy figyelembe vegyék a nemi átalakulást követő névváltoztatásokat.

„Minden bizonnyal nem állt a jogalkotó szándékában, hogy ilyen súlyos sérelmet okozzon az alkotmány által védett jogoknak, és hogy a transznemű embereket a szekrényből kényszerítse ki. Ilyen körülmények között, amikor a szabály az esetek többségében nem okoz problémát, de amelynek alkalmazása kivételes és szokatlan körülmények között az alkotmányos jogok súlyos sérelmét okozza, jogorvoslatot kell biztosítani”

– áll a beadványban.

Morali a beadványban azzal érvel, hogy a szabályozás sérti a személyes autonómiához és a magánélethez való jogát, valamint az egyenlőséghez és a személyes biztonsághoz való jogát. Nem ő az egyetlen transznemű izraeli, aki így gondolkodik. A 21 éves Or Aviv, egy barátnője, aki egy transznemű nő Haderából, azt mondja, hogy ugyanezzel a problémával küzd.

„Olyan nevem volt, ami tényleg nem illett hozzám – nagyon férfias és régimódi. A lehető leggyorsabban meg kellett változtatnom, még mielőtt elkezdtem volna az átváltozást”

– mondja.

„Olyan helyen dolgoztam, ahol ha megkértek rá, fel kellett vennem a telefont. Női hangon vettem fel, de a régi nevemen. Ez nem volt kényelmes”

– mondja.

„Nem tudtam, hogy ez ott marad a papírjaimban. Csak később jöttem rá, hogy a régi nevem ott van. Kicsit sokkolt a dolog. Azt mondták, hogy ennek így kell lennie, így nem változtathatom meg teljesen a személyazonosságomat.”

Talán kicsinyesnek tűnik. A nevét megváltoztatták a személyi igazolványában – a régi csak a mellékleten szerepel -, de Aviv azt mondja, ez zavarja.

„Annyi mindent tettem azért, hogy jobban érezzem magam a bőrömben. Hatalmas erőfeszítéseket tettem, belsőleg és külsőleg is. Rengeteg pénzt költöttem. Szóval azt akarom, hogy végleges legyen, hogy ne kerüljek kínos helyzetbe”

– mondja.

„A régi nevemet azért nem törölték, mert egy aprócska szabály miatt, amelyet különleges esetekre terveztek, amikor az embereknek nem szabadna törölni a régi nevüket. Mi nem tartozunk ezek közé a különleges esetek közé. Transznemű emberek ezreinek nem kellene szenvedniük egy elavult törvény miatt”

– mondja Aviv.

Morali egyetért.

„Ha valakinek a személyi igazolványomat kell biztosítékként odaadnom – például egy látogatói engedély megszerzéséhez egy biztonságos létesítményben – nem akarom, hogy bárki is lássa a régi nevemet. Nem követtem el bűncselekményt. Személyesen fáj nekem az a sok nemi diszfória, amin keresztül kellett mennem. Transz nőként tudat alatt tudom, hogy egy hivatalos dokumentum a régi nevemmel nem hagy számomra menekülési lehetőséget”.