Tűzszünetet kötött a pakisztáni kormány a helyi tálibokkal

Határozatlan időre szóló tűzszünetet kötött a pakisztáni kormány az országban évek óta működő iszlamista fegyveres csoportok ernyőszervezetével, a pakisztáni tálibokkal (TTP) kedden.

A korábbi tárgyalások során kötött tűzszünet május végén járt volna le.

A pakisztáni vezetés és a 2008-ban betiltott, több tucat fegyveres csoportot összefogó TTP között zajló béketárgyalásokon közvetítő szerepe volt a szomszédos Afganisztánban uralkodó táliboknak is. A Pakisztáni Béketudományi Intézet (PIPS) igazgatója és biztonsági elemzője, Amir Rana a német dpa hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy az iszlamista fegyveres csoport „a fegyverletétel ellenére továbbra is fenyegetést jelent”.

A TTP-t az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kanada is terrorszervezetként tartja számon.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerint azonban a TTP „hosszútávú kampányra készül a pakisztáni állam ellen”, ezért úgy vélik, az újfent megkötött tűzszünet csupán „korlátozott esélyt jelent” a siker elérésére és a béke fenntartására nézve.

A TTP már húsz éve aktívan tevékenykedik Pakisztánban, ez idő alatt csaknem 80 ezer ember halálát okozták. Az ernyőszervezetnek nagyjából négyezer fegyveres harcosa tevékenykedik a több mint 2600 kilométer hosszú afgán-pakisztáni határon, a pakisztáni hadsereg azonban rendre visszaszorította a pakisztáni tálibok által indított katonai offenzívákat.

A pakisztáni miniszterelnök szerint a tálibok nem tehetnek róla, hogy nem tisztelik a nőket

A nemzetközi közösség többször felszólította a tálibokat, hogy tartsák tiszteletben a nők jogait és általában az emberi jogokat, ha kormányuk nemzetközi elismerést akar.