A Moszad felsővezetése és Benny Ganz is járt titokban Szaúd-Arábiában

Az Izrael és a Királyság közötti titkos kapcsolatok elmélyülését jelezve, az elmúlt évtizedben számos magas rangú izraeli tisztviselő látogatott titokban Szaúd-Arábiába, köztük Benny Ganz védelmi miniszter még az izraeli hadsereg vezérkari főnökeként, jelentette vasárnap az Israel Hayom napilap, amelyet az Újkelet.live szemlézett.

A Moszad hírszerző szolgálat volt vezetői, Meir Dagan és Tamir Pardo, valamint a Nemzetbiztonsági Tanács korábbi igazgatói, Joszi Cohen és Meir Ben-Shabbat is jártak az Öböl-menti királyságban.

Mostanáig az ilyen találkozókra titokban került sor, kivéve Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök szaúd-arábiai látogatását 2020 novemberében, amire Cohen, a Moszad akkori főnöke is elkísérte.

A találkozók célja az volt, hogy megerősítsék a biztonsági koordinációt a két ország között, melyek közös fenyegetésekkel szembesülnek, különösen Irán részéről.

Szaúd-Arábiát gyakran támadják iráni proxyk – a jemeni húszik – rakétákkal, legutóbb pedig drónokkal. Az iráni rezsim felelős a szaúd-arábiai Aramco olafinomító létesítmények elleni 2019-es támadásért is.

2015 körül Izrael segített Szaúd-Arábiának felkészülni és jobban kezelni az ISIS jelentette kihívásokat, amelyek veszélyeztették a szunnita rezsimek stabilitását az egész régióban.

Történelmi pillanat: Szaúd-Arábia izraeli vállalatokba fektet be

Trump veje, Jared Kushner új magántőkealapján keresztül.