Trump: Mielőtt máshol nemzetépítünk, biztonságos iskolákat kellene építenünk

Donald Trump volt elnök felszólította az amerikai törvényhozókat, hogy az iskolák biztonságának finanszírozását helyezzék előtérbe az Ukrajnának küldött katonai segély helyett.

Donald Trump volt elnök felszólította az amerikai törvényhozókat, hogy az iskolák biztonságának finanszírozását helyezzék előtérbe az Ukrajnának küldött katonai segély helyett – számolt be a BBC News.

Egy fegyverpárti konferencián felszólalva Trump megkérdőjelezte, hogy az Egyesült Államoknak „40 milliárd dollárja van arra, hogy Ukrajnába küldje”, de nem tudja biztosítani az iskolák biztonságát.

A Nemzeti Fegyveres Szövetség (NRA), a legnagyobb amerikai fegyveres csoport találkozójára Houstonban kerül sor.

A felszólalás napokkal azután történt, hogy 21 ember meghalt egy texasi iskolai lövöldözésben.

„Mielőtt a világ többi részét nemzetépítjük, biztonságos iskolákat kellene építenünk a saját gyermekeinknek a saját nemzetünkben”

– mondta Trump pénteki beszédében, hangos tapsot aratva.

„A kongresszusnak azonnal meg kellene szavaznia, hogy a Covid segélyprogram fel nem használt pénzének minden egyes pennyjét visszavegye. Vegyük vissza az államoktól, és használjuk fel ezt a pénzt arra, hogy gyorsan áthatolhatatlan biztonsági intézkedéseket hozzunk létre minden iskolában országszerte”.

A hónap elején az amerikai kongresszus elsöprő többséggel megszavazta, hogy közel 40 milliárd dollár katonai segélyt küldjön Ukrajnának. Az amerikai törvényhozók összesen mintegy 54 milliárd dollárt küldtek Ukrajnának azóta, hogy Oroszország februárban megszállta az országot.

Trump elutasította a fegyverellenőrzés szigorítására irányuló felhívásokat, mondván, hogy a tisztességes amerikaiaknak engedélyezni kell a lőfegyverek használatát, hogy megvédjék magukat a „gonosz” ellen.

Ehelyett az iskolák biztonságának „teljes körű átalakítását” javasolta, megerősített egyetlen belépési pontokkal, többek között fémdetektorokkal és legalább egy fegyveres rendőrrel minden kampuszon. Azzal vádolta a demokratákat, hogy akadályozzák az ilyen biztonsági intézkedéseket.

A volt republikánus elnök beszédét azzal kezdte, hogy felolvasta az Uvalde-i lövöldözés áldozatainak nevét..

A rendezvény előtt több konzervatív szónok és zenei előadó bejelentette, hogy visszalép – köztük Greg Abbott texasi kormányzó, John Cornyn szenátor és az Uvalde-i támadásban használt puska gyártója.

Trump kritizálta a visszalépőket , és azt mondta a tömegnek: „Néhányukkal ellentétben én nem okoztam csalódást azzal, hogy nem jöttem el”.

Texasi lövöldözés: kiderült, hogy a rendőrség 40 percet várt, hogy behatoljon

A helyi rendőrség a folyosón várt és nem hatolt be az osztályterembe, hanem végül a határőrség taktikai egysége ment be és hatástalanította a gyilkost.