Texasi lövöldözés: kiderült, hogy a rendőrség 40 percet várt, hogy behatoljon

A rendőrség „rossz döntést” hozott, amikor nem rohamozta meg a Robb Általános Iskola egyik osztálytermét, ahol egy fegyveres 19 gyermekkel végzett – mondta Texas biztonsági főhivatalnoka. 

A sajtótájékoztatóra azután került sor, hogy egyre több videó jelent meg az interneten, amin szülők kétségbeesetten könyörögnek a rendőrségnek, hogy tegyenek valamit. A híroldalak pedig az idővonal felülvizsgálása után rádöbbentek, hogy a rendőrség közel egy órával azután hatolt be az osztályterembe, hogy a gyilkos belépett az iskolába. Először a rendőrség egy hősies rendőrről beszélt, később kiderült, hogy határőrök likvidálták a lövöldözőt.

„Ha úgy gondolnám, hogy ez segítene, bocsánatot kérnék” – mondta Steven McCraw pénteken egy sajtótájékoztatón.

Megerősítette, hogy 40 perc telt el a rendőri egység kiérkezése és az osztályterembe való behatolás között – írja a BBC.

Oliver Darcy on Twitter: „”What efforts were the officers making to try and break through either that door or another door to get inside the classroom?””None at that time” pic.twitter.com/CNHQmKyzkr / Twitter”

„What efforts were the officers making to try and break through either that door or another door to get inside the classroom?””None at that time” pic.twitter.com/CNHQmKyzkr

A bent lévő tanulók többször telefonáltak, könyörögve, hogy jöjjön a rendőrség.

A késedelmes reagálás, amelyet most a hatóságok által felajánlott új idővonal is megerősített, még több kérdést vetett fel azzal kapcsolatban, hogy a 18 éves Salvador Ramos miért tartózkodott olyan sokáig az iskolában, mielőtt megölték – nem a helyi rendőrök, hanem egy amerikai határőrök által vezetett taktikai egység.

A fegyveres helyi idő szerint körülbelül 11:30-kor ütközött autójával az iskola közelében,  és nem sokkal később belépett az iskolába, rendőrség négy perccel később érkezett a helyszínre, de csak 12:51-kor tört be az ajtón egy taktikai egység, amely behatolt és megölte őt.

Mike Baker on Twitter: „Student calls to 911:12:03-whispered she’s in room 11212:10-said multiple dead12:13-called again12:16-says 8-9 students alive12:19-student calls from room 11112:21-3 shots heard on call12:36-another call12:43-asks for police12:47-asks for policehttps://t.co/CzkuF1llq1 / Twitter”

Student calls to 911:12:03-whispered she’s in room 11212:10-said multiple dead12:13-called again12:16-says 8-9 students alive12:19-student calls from room 11112:21-3 shots heard on call12:36-another call12:43-asks for police12:47-asks for policehttps://t.co/CzkuF1llq1

A késedelem részben azért történt, mert a helyszínen a rangidős tiszt úgy vélte, hogy már nincs aktív lövöldözés – derült ki.

A rendőrség közel egy órán át nem hatolt be az osztályterembe, miközben a szülők kint könyörögtek a rendőröknek, hogy csináljanak valamit.

McCraw megerősítette, hogy 19 rendőr gyűlt össze az osztályterem előtt, de nem tettek erőfeszítéseket, hogy bejussanak.

Úgy gondolták, hogy addigra „már nem volt [több] gyerek veszélyben”, és „volt idő” arra, hogy az iskola gondnokától megszerezzék az osztályterem kulcsait.

MTI/AP/The San Antonio Express-News/William Luther

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Texasi csoda: ötször lőtte meg a támadó a kislányt, mégis túlélte

Kendall az egyetlen túlélő.