Kiszivárgott, hogy Izrael elismerte az iráni ezredes elleni merényletet

Izrael tájékoztatta az Egyesült Államokat, hogy ő a felelős a Forradalmi Gárda egyik tisztjének meggyilkolásáért Teheránban – jelentette a The New York Times.

Az amerikai tisztviselőkkel tartott tájékoztatón Izrael megerősítette azokat a jelentéseket, amelyek szerint a járműben lelőtt Hasszán Szajad Khodajari ezredes a Kudsz Erők 840-es egységének parancsnokhelyettese volt, amely titkos egység az Iránon kívüli izraeli és nyugati célpontok elleni terrorista műveletekért volt felelős.

A jelentés szerint Izrael figyelmeztetést akart küldeni az Iszlám Köztársaságnak, hogy állítsa le a Forradalmi Gárda terrorista egységének műveleteit, amelynek létezését Irán soha nem erősítette meg.

Az izraeli védelmi tisztviselőket meglepte a New York Times kiszivárogtatása.

Izrael és az Egyesült Államok szoros hírszerzési kapcsolatot tart fenn, ilyesmit nem lett volna szabad nyilvánosságra hozni – jegyezte meg az esettel kapcsolatban az izraeli média.

A jelentés szerint izraeli tisztviselők magyarázatot várnak amerikai kollégáiktól, mivel a kiszivárogtatás váratlanul érte Izraelt.

Az izraeli biztonsági tisztviselők állítólag attól tartanak, hogy a kiszivárogtatás „jelentősebb” célpontok ellen irányuló külföldi izraeli támadásokhoz vezethet az iráni rezsim bosszújaként.

A meggyilkolt iráni ezredes állt több izraeliek elleni terrortámadás mögött

Izraeli diplomaták meggyilkolása volt a feladata a Khodajarinak, míg utol nem érte a végzete.