A meggyilkolt iráni ezredes állt több izraeliek elleni terrortámadás mögött

A Forradalmi Gárda meggyilkolt ezredes, Hassan Sayad Khodayari a jelentések szerint 2012 folyamán izraeli tisztviselők ellen elkövetett sikertelen robbantásos merényletek sorozatát irányította – írja a The Jerusalem Post.

A vasárnap Teheránban meggyilkolt Haszan Szajad Khodajari ezredes kapcsolatban állt több, izraeli diplomaták és személyiségek ellen világszerte elkövetett nagy horderejű merénylettel – jelentette hétfőn az Iran International szaúdi támogatású hírportál.

Khodayari a jelentések szerint izraeli állampolgárok elleni merényletek tervezéséért és végrehajtásáért volt felelős Európában, Afrikában és főként Kelet-Ázsiában

– állította a jelentés európai biztonsági forrásokra hivatkozva.

Az is az ő feladata volt, hogy több országban civileket toborozzon az izraeliek elleni támadások elkövetéséhez.

A jelentések szerint ő volt felelős a 2012-es bangkoki robbantásokért, amelyekben öt ember megsebesült a Forradalmi Gárda sikertelen kísérletében, hogy izraeli diplomatákat öljön Thaiföldön.

A thaiföldi hatóságok akkor megerősítették, hogy Irán áll az elkövetett robbantások mögött.

A londoni székhelyű Iran International szerint tovább ő volt a vezetője annak a műveletnek is, amelynek célpontja Tal Yehoshua-Koren, az indiai Újdelhiben tartózkodó izraeli diplomata felesége volt.

A művelet részeként egy bombát erősítettek Yehoshua-Koren autójára, amikor a gyermekeiért ment az iskolából. A nő közepesen súlyos sérüléseket szenvedett, míg a sofőrje és két civil könnyebben sérült meg.

Teheránban az otthona előtt lőtték le a Forradalmi Gárda egyik ezredesét

Khodayari korábban Szíriában szolgált.