Kissinger szerint Ukrajnának területi engedményeket kell tennie Oroszország felé

Henry Kissinger veterán amerikai diplomata felszólította a Nyugatot, hogy ne próbáljon megsemmisítő vereséget mérni az orosz erőkre Ukrajnában, és arra figyelmeztetett, hogy ez katasztrofális következményekkel járna Európa hosszú távú stabilitására nézve – számolt be róla a The Telegraph.

A volt amerikai külügyminiszter és az USA és Kína közötti hidegháborús közeledés megteremtője egy davosi találkozón elmondta, hogy végzetes lenne, ha a Nyugat belemerülne a pillanatnyi hangulatba, és elfelejtené Oroszország szerepét az európai erőegyensúlyban.

Kissinger szerint nem szabad hagyni, hogy a háború sokáig elhúzódjon. Kissinger szerint fontolóra kell venni, hogy a Nyugat szólítsa fel, és kényszerítse Ukrajnát, hogy

olyan feltételek mellett kezdjen tárgyalni, amelyek nagyon messze elmaradnak a jelenlegi háborús céljaitól.

„A tárgyalásoknak a következő két hónapban meg kell kezdődniük, mielőtt ez olyan felfordulást és feszültséget okoz, amelyet nem lesz könnyű leküzdeni. Ideális esetben a választóvonalnak a status quo ante-hoz való visszatérésnek kellene lennie.

A háború folytatása ezen a ponton túl már nem Ukrajna szabadságáról szólna, hanem egy új háborút indítana maga Oroszország ellen”

– mondta Kissinger.

Henry Kissinger: Egy teljesen új korszakban élünk

„Oroszország addig fog harcolni, amíg a konfliktus fel nem emészti katonai képességeinek és erőforrásainak akkora részét, hogy az kockáztatja nagyhatalmi státuszát” – mondta.

A Világgazdasági Fórumon Kissinger azt is elmondta, hogy Oroszország 400 éven át Európa nélkülözhetetlen része, és kritikus időszakokban az európai erőegyensúly garanciája volt. Az európai vezetőknek nem szabad szem elől téveszteniük a hosszabb távú kapcsolatot, és nem szabad megkockáztatniuk, hogy Oroszországot állandó szövetségre kényszerítsék Kínával.

„Remélem, az ukránok hősiességéhez bölcsesség is társul”

– mondta, hozzátéve híres reálpolitikai érzékével, hogy az ország számára a megfelelő szerep inkább a semleges ütközőállam lenne.

Kissinger megjegyzései annak az egyre erősödő jelei közepette hangzottak el, hogy az Oroszország elleni nyugati koalíció az élelmiszer- és energiaválság elmélyülésével egyre inkább repedezik, mivel a szankciók elérhették határaikat.

Fontos amerikai és európai vezetők akarják, hogy Ukrajna engedjen át területeket

A háború elkerülhetetlen végeredmény egy kompromisszum lehet – olvasható a Telegraph elemzésében.