A palesztin frakciók „csatára” készülnek a gázai tengeri blokád megtöréséért

A Gázai övezet palesztin frakciói „csatára” készülnek a tengerparti enklávé tengeri blokádjának megtörésére, és a következő hetekben számos akciót terveznek – közölték jól értesült források szerdán az Al-Quds című palesztin lapban – szúrta ki a JPost.

A források hozzátették, hogy a frakciók által tervezett akciók hasonlóak lesznek az erőszakos tüntetések sorozathoz, amelyet 2018 márciusa és 2019 decembere között szinte heti rendszerességgel tartottak a gázai határ mentén. A jelentés nem említette a tervezett konkrét akciókat.

Yahya Sinwar, a Hamász gázai övezeti vezetője egy közelmúltbeli beszédében azt állította, hogy a Hamász más pártokkal együttműködve tengeri vonalat működtet az övezetbe, hogy megkerüljék a tengerparti enklávéval szembeni izraeli blokádot.

Sinwar hozzátette, hogy az ezzel kapcsolatos konzultációk és előkészületek „teljes gőzzel folynak” annak érdekében, hogy

„teljesen megtörjék az ostromot”, de nem részletezte, hogy egy ilyen vonal hogyan kerülné meg az izraeli blokádot.

A Gázai övezetet Izrael és Egyiptom szárazföldi, tengeri és légi blokád alatt tartja. A blokád részeként a gázai tengeri hajók csak bizonyos távolságra hajózhatnak a gázai partoktól, és ez a távolság a biztonsági helyzet függvényében változik. A blokádon kívülről semmilyen hajó nem léphet be a gázai vizekre, és a múltban több, erre kísérletet tevő flottillát is feltartóztattak az izraeli erők.

„Gázában azt mondják, hogy fogd be a szádat. Nem adhatsz hangot a fájdalmadnak”

Kezd elege lenni a Gázai-övezetben lakó palesztinoknak a Hamász korrupt kormányzásával.