Izraeli zászlóval ünnepelt a keresztény arab kick-box világbajnok

Loai Sakas izraeli kick-boxoló aranyérmet nyert csütörtökön a törökországi világbajnokságon.

Az északi Kafr Yasif városából származó, keresztény arab Sakas izraeli zászlóval borított magára, miután legyőzte szlovák ellenfelét a K-1 stílusú kick-box 75 kilogramm alatti súlycsoportban.

A 12-es csatornával beszélgetve Sakas elmondta, hogy az a célja, hogy nemzetközi versenyeken képviselje Izraelt, és az együttélést előmozdítsa.

„Elsősorban izraeli állampolgár vagyok”

– mondta.

„Nem érdekel a zsidóság, az iszlám, a kereszténység vagy a drúzok – én az országot képviselem, és azt akarom, hogy itt mindenki békében éljen egymással.”

Sakas tapasztalata a versenyen azonban nem volt teljesen zökkenőmentes.

Közvetlenül azután, hogy megnyerte az elődöntőt, marokkói ellenfele tiltakozásul nem volt hajlandó kezet fogni vele.

„A marokkói küldöttség a kíséretükkel együtt a mérkőzés alatt is mindenfélét kiabáltak velünk, és egy kisebb tüntetést is tartottak, de természetesen nem reagáltam rá”

– mesélte.

Izrael a legjobb dolog, ami a keresztényekkel történhetett a Szentföldön

„Akik az izraeli keresztényekért aggódnak a zöld vonal rossz oldalát nézik. Az igazi válság a palesztin fennhatóság alatt van – írja Robert Nicholson.

Sakas elmondta, hogy az, hogy ő keresztény arab, nem volt ok arra, hogy az arany átvétele után ne lobogtassa az izraeli zászlót.

„Elvárom minden izraeli állampolgártól, hogy lengesse az izraeli zászlót. Nem próbálom felbőszíteni az embereket vagy bármi ilyesmi, azért lengetem a zászlót, mert izraeli állampolgár vagyok”

– mondta.

Bár megjegyezte, hogy kapott némi visszatetszést a városában élő emberektől, amiért Izraelt képviselte, hangsúlyozta, hogy a megjegyzéseik nem számítanak neki.

„Sok embertől is sok támogatást kapok azért, amit csinálok, és erre koncentrálok. Az emberek gondolhatnak, amit akarnak – én izraeli vagyok. Ha sétálok az utcán, és látom, hogy valaki megtámad egy zsidót, megvédem őt”

– tette hozzá.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Izraeli arab politikus: „A mi sorsunk itt az, hogy együtt éljünk”

„Politikai vezetőként az a feladatom, hogy megpróbáljam áthidalni a szakadékokat, javítani a torzulásokat, és több igazságosságot teremteni a zsidók és az arabok között.”