Izraeli arab politikus: „A mi sorsunk itt az, hogy együtt éljünk”

Mansour Abbász izraeli arab politikus – az iszlám Ra’am párt vezetője, amely tavaly csatlakozott az ország kormánykoalíciójához – kijelentette, hogy nem használná az „apartheid” szót az arabok és zsidók közötti kapcsolatok leírására Izraelben – írja a The Algemeiner.

A washingtoni Közel-Keleti Politikai Intézet által szervezett online beszélgetésen arra a kérdésre, hogy hallotta-e ezt a jelzőt a zsidó államra alkalmazni, Abbász azt mondta: „Nem nevezném apartheidnek”.

„Benne vagyok a koalícióban, és ha a kormányon belül akarok lenni, én is benne lehetek a kormányban”

– hangsúlyozta Abbász.

„Általában igyekszem nem ítélkezni. Nem próbálom azt mondani, hogy rasszista vagy az állam rasszista, vagy ez egy apartheid állam vagy nem apartheid állam”

– magyarázta.

„Politikai vezetőként az a feladatom, hogy megpróbáljam áthidalni a szakadékokat, javítani a torzulásokat, és több igazságosságot teremteni a zsidók és az arabok között.”

Abbász, aki hivatását tekintve fogorvos és az izraeli arab közösség szószólója, tavaly történelmet írt, amikor a Ra’am vezetésével az első arab pártként csatlakozott az izraeli kormánykoalícióhoz.

„Minden, amit próbálok tenni, történelmi jelentőségű”

– állította Abbász.

Arab Knesszet-képviselő: Izrael zsidó állam, és az is marad

„Izrael Állam zsidó államként született, és az is marad” – mondta kedden a Raám párt vezetője, Manszúr Abbász.

„Az én szerepem az, hogy megpróbáljak megmutatni a zsidóknak és az araboknak egy új utat, amelyen együtt tudnak élni, és amelyben mindkét oldal közösségként és egyénként is megvalósítja önmagát ebben a keretben, amelyet Izrael Államnak hívnak. Nem próbálok egyik vagy másik csoportnak megfelelni. Arra törekszem, hogy megmutassam az araboknak és a zsidóknak, hogyan lehet együtt élni Izrael keretein belül”.

Abbász magát arabnak, palesztinnak, muszlimnak és az izraeli állam polgárának nevezte – hozzátéve, hogy amikor a Knesszetbe választották, partnerséget keresett, és belülről akarta elérni a változást.

„Ezek az identitások, a nemzeti és a vallási, együtt tudnak élni, össze tudnak kapcsolódni, a másik elfogadása alapján”

– mondta Abbász.

„Nem azt próbálom kideríteni, hogy ki a bűnös. Azt próbálom kideríteni, hogy ki lehet partner, hogy együtt tudjunk dolgozni, mivel mindannyian egyetértünk abban, hogy sok területen lehetnek nézeteltéréseink”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Egy arab és zsidó énekes együtt énekelték a „Halleluja”-t az egyik izraeli televíziós versenyen

A dalt eredetileg Leonard Cohen zsidó énekes-dalszerző komponálta és 1984-ben jelent meg.