Arab Knesszet-képviselő: Izrael zsidó állam, és az is marad

„Izrael Állam zsidó államként született, és az is marad” – mondta kedden a Raám párt vezetője, Manszúr Abbász a Globes héber üzleti lap konferenciáján – írja a The Jerusalem Post.

Abbásznak a 12-es csatorna elemzőjének, Muhammad Magadlinak adott interjújában tett kijelentése történelmi jelentőségűnek számít, mert nagyban eltér az arab pártok eddigi álláspontjától, amely a múltban az volt, hogy Izraelnek minden állampolgár államának kell lennie, nem pedig zsidó államnak.

A Közös Lista és a Balad párt vezetője, Sami Abou Shehadeh azzal vádolta Abbászt, hogy „skizofrén”, mivel szerinte héberül és arabul is ellentmondásos kijelentéseket tesz.

„Csak az összes polgár államában lehet igazságosságot és teljes egyenlőséget teremteni a polgárok között”

– mondta Abou Shehadeh.

A jeruzsálemi arabok 93%-a az izraeli fennhatóságot részesíti előnyben a palesztinnal szemben

Jeruzsálemi arabok körében végeztek felmérést.

Közben Ajelet Saked (Jamina) belügyminiszter és Waleed Taha, a Raám párt frakcióvezetője is találkozik kedd este, hogy megpróbálják rendezni nézeteltéréseiket.

Taha bojkottálja a Knesszetben a szavazásokat, hogy ezzel tiltakozzon Saked kijelentései ellen, amelyeket az ő törvényjavaslatával kapcsolatban tett, amely több ezer illegálisan épített arab házat kötne rá az országos villamosenergia-hálózatra.

A Raám képviselője, Mazen Ghenayim kedden a KAN arab rádióállomásnak adott interjújában azzal fenyegetőzött, hogy a törvényjavaslat a koalíciós kormány végét idézheti elő.

Avigdor Liberman pénzügyminiszter (Jiszráél Bejténu) fog közvetíteni Saked és Taha között.

Izrael arab nagykövete a Hamásznak: Nem fogtok győzni

„Látom a testvéreim és nővéreim Gázában, és látom mit tettettek velük. Megfosztjátok őket az alapvető jogaiktól. Ellopjátok a pénzüket. Megölitek azokat, akik nem értenek veletek egyet. Elakarjátok pusztítani Izraelt, rakétákat lőtök zsidókra, keresztényekre és muszlimokra.”