Izrael arab nagykövete a Hamásznak: Nem fogtok győzni

George Deek Izrael első keresztény-arab származású diplomatája videóban üzent a terrorszervezetnek – írja az Algemeiner. 

„Mostanában sokat gondolkoztam azon, hogy mi a különbség köztem és köztetek. Mindketten arabok vagyunk, de nem nem is lehetnénk távolabb egymástól. Mindketten hiszünk Istenben, de nem is lehetne különbözőbb az elképzelésünk arról, hogy mi Istennek az akarata” – kezdi Deek, aki egy jaffói arab-keresztény családból származik.

„Látom a testvéreimet és nővéreimet Gázában, és látom mit tettettek velük. Megfosztjátok őket az alapvető jogaiktól. Ellopjátok a pénzüket. Megölitek azokat, akik nem értenek veletek egyet. Elakarjátok pusztítani Izraelt, rakétákat lőtök zsidókra, keresztényekre és muszlimokra.”

Deeket 2018-ban nevezték ki Izrael azerbajdzsáni nagykövetének, előtte Nigériában és Norvégiában szolgált, valamint előadásokat tartott az amerikai egyetemeken, amelyek során védelmébe vette a zsidó államot. A fiatal diplomata rokonai szétszórva élnek a világban, miután a nagyapja volt az egyetlen a családból, aki 1948-ban a maradás mellett döntött.

„Az a Közel-Kelet, amire ti vágytok, ahol nincs helye a zsidó államnak, ahol nincs helye egyetlen kisebbségnek sem, se keresztényeknek, se drúzoknak, se olyan muszlimoknak, akik nem értenek egyet a gyűlölködő ideológiátokkal. Ez egy olyan hely lenne, ahová nem fér az, aki más és ezért nincs is esélye rá, hogy egy virágzó régió legyen” -jelentette ki Deek.

„A pénzt, amit a világ küld vajon arra használjátok, hogy segítsetek a gázai embereknek felépíteni az iskolákat, mecseteket és kórházakat, vagy arra, hogy még több rakétát és alagutat építsetek? Békét és párbeszédet fogtok keresni vagy továbbra is gyűlöletet és erőszakot szítotok? Elfogadjátok, hogy valaki más, vagy továbbra is elnyomjátok a vallási kisebbségeket, és a zsidók kiirtására szólítotok fel? A jövőt építitek Gáza lakosai számára vagy továbbra is elraboljátok tőlük a méltóságukat abban a hiú reményben, hogy elpusztítsátok Izraelt?” – teszi fel a kérdést a diplomata.

„Sajnos tudjuk a választ. Azért szerettem volna megcsinálni ezt a videót, hogy elmondhassam nektek, hogy ugyan a családom több, mint 10 napot töltött az óvóhelyen, ahol azért imádkoztak, hogy a rakétáitok ne öljék meg őket, de akkor sem fogtok győzni. A gyűlöletetek és az elnyomó filozófiátok le lesz győzve. Nem fogtok győzni.”

Egy keresztény arab Izrael szolgálatában

1948-ban George Deek nagyapja úgy döntött a zsidó államban akar élni, és hét évtizeddel később az unokája lett Izrael első keresztény arab nagykövete.