Óriási biztonsági készültség mellett térhettek vissza a zarándokok Meronba

Idén, jelentős rendőri készültség és fokozott biztonsági óvintézkedések mellett térhettek vissza a zarándokok Meronba a lág báomeri ünnepségek helyszínére, ahol a tavaly bekövetkezett tragédiában 45-en veszítették életüket. Az ünnepségsorozat az áldozatokra való megemlékezéssel kezdődött tegnap este.

Szerda este az észak-izraeli Meron városában, a megszokottnál kisebb helyszínen vette kezdetét a lág báomeri ünnepség, melynek központi helyszíne, a mintegy 1900 évvel ezelőtt, ezen a napon elhunyt Simon bár Jocháj rabbi a városban található sírboltja. Mint emlékezetes, a hagyományos vidám ünneplés tavaly tragédiába torkollt, amikor a sokezer zarándok közt pánik tört ki és 45-en életüket vesztették a tömegben.

Az izraeli kormány, a rendvédelem és a város vezetése idén rendkívüli óvintézkedéseket vezetett be, a látogatást regisztrációhoz kötötték, ám így is kisebb összecsapásokról számoltak be az őrök és szélsőségesek között, akik azzal fenyegetőztek, hogy betörnek a hegyen lévő rabbi sírjához.

A rendőrség az eseményt megelőzően több zarándokot letartóztatott, miután többeknél olyan eszközöket találtak, melyekkel meg akarhatták akadályozni az esemény korlátozására irányuló erőfeszítéseket.

A helyszínen idén mintegy 8 000 rendőr ügyelt  a vidám esemény rendjére.

A tavalyi tragédiára emlékezve az idei esemény – melynek központi eleme minden évben egy hatalmas tábortűz meggyújtása – megemlékezéssel kezdődött, melynek során 45 gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére, miközben komor zeneszó mellett olvasták el a tragédiában elhunytak neveit.

Az óvintézkedések részeként az eseményre a zarándokok számát idén mindössze 120 000 főre korlátozták és a biztonság növelése érdekében az izraeli kormány lépcsőket és egyéb infrastruktúrát is rendbe hozott a terület körül. Ezen kívül az ultraortodox városokból szerdán induló buszokat a rendőrség ellenőrizte.

Három amerikai veterán azt állítja, hogy UFO-t látott az izraeli határon

„A tárgyak izzottak – szabad szemmel tisztán lehetett látni őket, és jól látható volt, milyen gyorsan mozognak” – mondta az egyikőjük.