Tragédia Izraelben: eltaposták egymást az emberek a Lág Báomer ünnepen

44 embert agyontaposott a tömeg egy zsidó ünnepségen kialakult tolongásban Izrael északi részén, és több mint százan megsérültek, sokan közülük válságos állapotban vannak – tudatták a mentőegységek péntek hajnalban.


A mentők egyik szóvivője felfoghatatlan katasztrófának nevezte a történteket. A rendőrség lezárta a környéket, a több tízezer résztvevőt pedig buszokkal igyekeznek elszállítani a helyszínről.

A hatóságok először arról számoltak be, hogy leszakadt egy emelvény, és ez okozta a tragédiát,

de később kiderült, hogy a zsúfoltság és a tolongás okozta több tucatnyi ember halálát; a halálos áldozatok többsége megfulladt vagy agyontaposták őket.

More than 44 killed in stampede at Israeli festival

WARNING: GRAPHIC CONTENT – Dozens of people crushed to death in a crowd at a religious bonfire festival in Israel #News #Reuters #Israel #IsraelStampede #Bo…

A Háárec című lap úgy tudja, hogy a pánik amiatt tört ki, mert többen megcsúsztak és elestek egy lépcsőn, a mögöttük lévők pedig átestek rajtuk.

A tragédia Merón városában történt, ahol a 2. században élt rabbi, a zsidó miszticizmus egyik vezéralakja, Simon bar Jocháj sírja található, aki a hagyomány szerint ezen a napon fedte fel a kabbala legmélyebb titkait.

Ez „Istenhez kerülésének” vagyis halálának évfordulója is egyben a zsidó hagyomány szerint. Ehhez kapcsolódik a lág báómer ünnepe, amely az időszámítás szerint 132-ben, a római megszállók ellen kirobbant, Bar Kohba-féle felkeléssel kapcsolatos ünnepsorozatba is illeszkedik, amikor rendszeresen hatalmas tömeg gyűlik össze, máglyákat gyújtanak és egész éjjel táncolnak és imádkoznak.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldása óta ez volt a legnagyobb tömeges összejövetel Izraelben, közel 100 ezer ember gyűlt össze a városban, s péntekre tovább 100 ezer embert vártak volna.

Az ünnepségen jelen volt Meir Lau izraeli főrabbi, aki az egyik színpadon volt, mikor a tragédia történt.

Dozens killed in stampede at Israel religious festival, medics say

A massive stampede at a densely packed #Jewish #pilgrimage site killed at least 44 people in northern #Israel on Friday, with rescue workers facing chaotic c…

Times of Israel információ szerint 5000 katonát mozgósítottak a helyszínre.

A tragédia előtt már több mint 100 emberhez kellett hívni a mentőket, akik rosszul lettek a tömegben.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő súlyos tragédiának nevezte a történteket, és Twitter-üzenetében azt írta, hogy imádkozik az áldozatokért. Reuven Rivlin izraeli elnök szintén azt üzente: imádkozik azért, hogy a sérültek minél előbb felépüljenek.

A péntek estig a hírek szerint a 45 áldozatból 32 embert sikerült azonosítani. Az áldozatok között van egy testvérpár Móse és Jehosúa Englander, akik mindössze 14 és 9 esztendősek voltak. Meghalt négy amerikai, egy kanadai és egy argentin állampolgár is. A halottak között sok a fiatal rabbi, akiket gyermekeik és felségeik gyászolnak.

Az ultraortodox családok 22 embert tudtak eltemetni sábesz előtt.

A sajtóértesülések szerint 40 ember eltűnt, miután nem volt náluk telefon és a családjaik a tragédia óta nem tudják őket elérni. Az eltűntek között vannak gyerekek is.

Izrael gyászol: 

Israel mourns after deadly stampede at religious festival | AFP

Crowds of mourners attend the funeral of an Israel pilgrimage stampede victim, Elazar Goldberg, after a massive stampede at a densely packed Jewish pilgrimag…

Borítókép: EPA/DAVID COHEN