A rendőrség fokozott készültségben van a meroni Lág Báomer ünnepségek előtt

Az izraeli rendőrség arra készül, hogy szerda este több tízezer ember fog a Meron-hegyre vonulni, hogy megünnepelje a Lág Báomer  ünnepet, egy évvel azután, hogy 45 ember meghalt egy tömegpánikban. 

A kormány az ünnep előtt munkálatokat végzett a vallási helyszínen, illegálisan épített építmények lebontásával és a meglévő átjárók kiszélesítésével – írja i24News.

Matan Kahana vallásügyi miniszterhelyettes a Meron-hegyen tett körútja során azt mondta, hogy „az elmúlt hónapokban mindent megtettünk azért, hogy idén minden ünneplő biztonságban hazatérjen, és bárki, aki akar, eljöjjön és a szokásokhoz hasonló módon ünnepelhessen”.

A Meron-hegyre szóló jegyeket előre meg kell rendelni, amelyek közlekedési és belépőjegyként is szolgálnak. A szertartásra a belépés lépcsőzetes lesz, óránként 4000 embert engednek fel a hegyre.

„Korlátozások vannak a hegyre engedett emberek számát illetően, így egy adott pillanatban csak 16 ezren lehetnek ott” – mondta Shimon Lavi, az izraeli rendőrség északi kerületi vezetője.

„Akinek nincs jegye, annak nincs keresnivalója Meronban” – mondta.

A belépők iránti igény azonban hamisító ipart indított el, a hamis belépőket több száz dollárért vásárolták meg – jelentette az izraeli Kan.

Az egyik jegyárus azt mondta az újságíróknak: „Ha már nincs hely, meg tudom csinálni, de egyszerűen csak drágább lesz neked”.

Fotó: Wikimedia commons

Tragédia Izraelben: eltaposták egymást az emberek a Lág Báomer ünnepen

45 embert agyontaposott a tömeg egy zsidó ünnepségen kialakult tolongásban Izrael északi részén, és több mint százan megsérültek, sokan közülük válságos állapotban vannak.