Ganz Washingtonban igyekszik erélyesebb fellépést elérni Iránnal szemben

Benny Ganz izraeli védelmi miniszter az Egyesült Államok fővárosában találkozik Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval, majd később a Pentagonban megbeszélést folytat kollégájával, Lloyd Austinnal. Ganz a találkozó előtt hangsúlyozza, hogy Teheránnal kapcsolatban „fel kell készülni a jövőbeli forgatókönyvekre”.

Ganz csütörtökön kora reggel kezdte meg első hivatalos látogatását az Egyesült Államokban, ahol a Fehér Házban számos magas rangú tisztségviselővel találkozik, hogy támogatást szerezzen az Iránra gyakorolt nyomásgyakorláshoz, annak nukleáris ambíciói miatt — számol be a ynet.

A zsidó állam védelmi minisztere két nappal ezelőtt azt mondta, hogy Irán jelentős előrehaladást ért el nukleáris programjában, melyet most kell megállítani, mert

„Irán nukleáris képességeinek megtámadásának költségei most sokkal alacsonyabbak, mint egy esetleges támadásé egy év múlva”

– fogalmazott Ganz.

Érkezése után Ganz találkozott Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval, a találkozó során a két ország közötti egyedülálló köteléket hangsúlyozták, amely

„mind a közös értékeken, mind a kölcsönös érdekeken alapul”.

Ganz és Sullivan megvitatták Irán nukleáris programjának előrehaladását és az Iszlám Köztársaság destabilizáló regionális tevékenységét, hangsúlyozva, hogy szorosan együtt kell működni a jövőbeni forgatókönyvekre való felkészülés érdekében.

„Ez Izrael az Egyesült Államokkal folytatott kiváló védelmi együttműködésének és a regionális partnerekkel való növekvő kapcsolatoknak a keretében történne” – ismertette Ganz hivatala.

Az izraeli védelmi miniszter tájékoztatta amerikai partnerét a közelmúltbeli terrorhullámról, amely 19 halálos áldozatot követelt Izraelben és Júdea-Szamáriában. Mindketten megvitatták Izrael folyamatban lévő operatív tevékenységét, Ganz hangsúlyozta, hogy Izrael megteszi „a szükséges intézkedéseket állampolgárai és szuverenitása védelmében”.

A nap folymán Ganz Lloyd Austin várhatóan megvitatja Irán nukleáris ambícióit, az ukrajnai háborút és annak közel-keleti hatásait.

B-tervet sürget Ganz az iráni atomalku kérdésében

Kéne egy atomalku, de nem olyan, amilyet az amerikaiak terveznek kötni.