13 hónap börtön egy tweet miatt, hogy meg kéne ölni Netanjahut és fiát

Példásan kemény, 13 hónapnyi börtönbüntetésre ítélte a beersevai bíróság azt a férfit, aki tavaly Twitteren fiókján azt írta, hogy meg kellene ölni Benjamin Netanjahu volt miniszterelnököt és fiát Jáirt. Izraelben megszaporodtak a politikusok elleni fenyegetések.

A dél-izraeli Beersevában élő Asher Ben David, 13 hónap börtönbüntetést kapott azon tweetjei miatt, amelyekben arról írt, hogy meg akarja ölni Benjamin Netanjahu volt miniszterelnököt és fiát, Jairt.

A Times of Israel beszámolója szerint Asher Ben Davidot eredetileg nyolc hónap közmunkára és 1 500 sékelte (mintegy 160 ezer forint) pénzbüntetésre ítélték, a beersevai kerületi bíróság azonban elfogadta az ügyészség által benyújtott fellebbezést, amely szerint a bírói döntés túlságosan enyhe volt.

Ben David elismerte, hogy 2020-ban azt tweetelte: „Tud valaki a miniszterelnök elleni merénylet előkészületeiről? Ha igen… szívesen részt vennék benne… úgy tűnik, eljött az idő, azt hiszem, nyakig benne vagyunk”.

Napokkal később Ben David Netanjahu fiát, Jairt is megfenyegette. „Jair, haver, ami jár, az jár… ideges vagy… mi a baj, remeg a házad? Vékonyak a falak, hallom a szívverésedet”.

„Mindenkinek, aki a billentyűzet mögé bújik, tudnia kellene, mielőtt ilyen megjegyzéseket merészel kiontani magából és a nyilvánosság elé tárni, hogy kemény büntetésre kell számítania”

– érvelt az ügyészség a 12-es csatorna hírei szerint.

A beershevai kerületi bíróság bírái, Joel Eden, Geula Levin és Itai Bresler-Gonen megjegyezték annak fontosságát, hogy „elítéljék és szigorúak legyenek azokkal szemben, akik fenyegetésekkel próbálják befolyásolni a kormányzást és megváltoztatni a választott tisztviselők cselekedeteit, és ezzel a módszerrel próbálnak hatást gyakorolni a demokratikus rendszerre”.

A bírósági döntés azután született, hogy a rendőrség bejelentette, hogy vádat emel egy nő ellen, akit azzal vádolnak, hogy fenyegető üzeneteket küldött Naftali Bennett miniszterelnöknek és családjának.

A 65 éves askeloni Ilana Sporta Haniát, Netanjahu támogatóját múlt héten tartóztatták le azzal a gyanúval, hogy két olyan levelet küldött Bennett feleségének és fiának, amelyek töltényeket tartalmaznak, és amelyekben a biztonságukat fenyegették, ha a miniszterelnök nem mond le.

Letartóztatásakor a rendőrség közölte, hogy mindkét levél „részletes gyilkossági fenyegetéseket” tartalmazott Bennették ellen, és a biztonságiak úgy vélik, hogy a levél küldője előzetesen „információkat gyűjtött” a családról.

Egy hét alatt másodszorra kap fenyegető levelet Naftali Bennett családja

Biztonsági tisztviselők azt nyilatkozták, hogy nem hiszik, hogy komoly veszély fenyegetné a miniszterelnököt vagy családját, de mint minden fenyegetést, ezt is komolyan veszik.