Az izraeli hadsereg Irán elleni csapást szimulál

Az Irán és a nagyhatalmak közötti nukleáris tárgyalások holtpontjára való tekintettel az Izraeli Védelmi Erők kedden közölte, hogy a hadsereg fokozza az Irán elleni támadásra való felkészülést -írja az Új Kelet.live 

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint az izraeli hadseregnek jelenleg több terve is van a támadásra, de vezető izraeli tisztviselők becslése szerint a hadseregnek legalább egy évre van szüksége a legalapvetőbb terv előkészítéséhez, és még hosszabb időre a legjobb terv előkészületeinek befejezéséhez.

Ez a múlt héten indított és egy teljes hónapig tartó „Tűzszekerek” felkészülési gyakorlat hátterében zajlik, mely minden színtéren és fronton háborút szimulál, köztük az izraeli légierő Iránban végrehajtott kiterjedt támadását. A speciális repülésre várhatóan a gyakorlat negyedik hetében kerül sor, május 29. és június 2. között Cipruson.

A 13-as csatorna esti riportja szerint az Egyesült Államok légiereje is részt vesz az Irán elleni támadást szimuláló gyakorlaton, és a légi utántöltő gépeivel fogja feltankolni a “támadásra” tartó izraeli vadászgépeket.

A különleges erők bevonásával zajló gyakorlatok egy része szintén Cipruson zajlik majd.

A gyakorlaton a 162. és 98. ejtőernyős hadosztály erői is részt vesznek, szárazföldi behatolást szimulálva Libanon mélyére. A gyakorlatra több tízezer tartalékost toboroztak, többségük északon zajlik, beleértve a Wadi Ara területet és Umm al-Fahemot. A hadsereg az arab hatóságok vezetőinek ellenkezése ellenére sem kíván változtatni a gyakorlat vázlatain.

A 12-es csatorna szerint az izraeli hadsereg úgy becsüli,

ha kitör egy átfogó hadjárat északon, Irán részben vagy egészben felléphet Izrael ellen. A hadsereg arra is készül, hogy Teherán jemeni, szíriai és iraki megbízottjai területükről támadást indítanak Izrael ellen rakétákkal, robotrepülőgépekkel vagy öngyilkos drónokkal.

Hirtelen fog kirobbanni a következő libanoni háború

A Hezbollah ereje a meglepetés ereje. Nem lesz előjáték. A következő háború úgy fog kezdődni, mint az előző, minden egyszerre indul, mikor úgy tűnik, hogy nem is történik semmi – írja Matti Friedman a Tablet magazinban.

Az Izraeli Védelmi Erők 2019-ben egy egyedülálló multidiszciplináris központot hozott létre a Műveleti Igazgatóságnak alárendelve, hogy digitális és fejlett mesterséges intelligencia képességek felhasználásával hírszerzési információkat halmozzon fel egy „célpont inkubátor” létrehozására, amely a harcok fejleményei szempontjából releváns célpontok százait állítja össze, lehetővé téve a hadsereg számára, hogy mindaddig folytathassa a harcot, ameddig csak kell, egyre több új célponttal.

A hadsereg szerint a legnehezebb a valós idejű hírszerzési információ szerzés a célpontokról, és a központ feladata a gyakorlat során minden fronton új valós célpontok gyűjtése lesz. Emellett gyakorolni fogja a különböző operatív tervek végrehajtását, amelyek már az adatbankban lévő célpontokra mérnek csapást.

A mesterséges intelligencia platform segítségével, amely a számítógépes nyelvfeldolgozást (NLP) is használja, a terrorcsoportokra vonatkozó összes adatot egyetlen platformon központosítja, amely lehetővé teszi az hírszerzési információk elemzését és kinyerését. A hadsereg úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia használata lerövidíti a harcok hosszát, és hatékony és gyors a célpontok összegyűjtésében.

A hadsereg négy különböző csoportra osztja a célpontjait: az ellenség erejének célpontjai, minőségi célok, olyan célok, amelyek lehetővé teszik az ellenség számára a harc folytatását, például infrastruktúra és valós idejű célok.

A platformon összegyűjtött összes célpontot a központban lévő tisztek kétszer ellenőrzik, mielőtt jóváhagyják őket. Tanulva a Falak Őrzője-hadműveletből, a központnak van egy olyan csapata is, amely részletes hírszerzési információkat tud nyújtani a partnereknek a megtámadott célpontokról, valamint titkosítás alól feloldott hírszerzési információkat a sajtó számára.

A gyakorlat során megvalósul a hadsereg győzelmi koncepciója is, amely a műveleti célok gyors ütemű elérésére helyezi a hangsúlyt, támadásokkal, védekezéssel és többdimenziós manőverezéssel.

Fotó: IDF

WSJ: Iránban úgy érzik, győztek az atomfegyverek ügyében

Teheránnak Putyin ukrajnai háborúja újabb jelzése annak, hogy milyen árat kell fizetni azért, ha valaki bízik Amerikában – véli a The Wall Street Journal.