A Hezbollah és szövetségesei elvesztették többségüket a libanoni parlamentben

A libanoni választások a Hezbollah-párti és Hezbollah-ellenes pártok közötti megosztottságot tükrözik, ami akadályozza a szegénységtől sújtott ország számára égetően szükséges reformokat; a nacionalista keresztény Libanoni Erők párt lett a legnagyobb nyertes — írja a Ynet.

A libanoni militáns Hezbollah csoport és szövetségesei elvesztették parlamenti többségüket, miközben több mint egy tucat független újonnan belépő képviselő nyert mandátumot. Az eredmény változást jelez a folyamatos pénzügyi összeomlás és a növekvő szegénység által sújtott országban.

A vasárnapi választások végleges eredményei szerint egyik csoportnak sincs egyértelmű többsége, ami egy széttöredezett és mélyen polarizált parlamentet jelez, amely megosztott a Hezbollah-párti és -ellenes törvényhozók között, akiknek nehéz lesz együtt dolgozniuk az új kormány megalakításában és az égetően szükséges reformok végrehajtásában.

A Hezbollah vezette koalíció 61 helyet szerzett a 128 tagú törvényhozásban, ami 10 képviselővel kevesebb a négy évvel ezelőtti utolsó szavazás óta – ez a veszteség nagyrészt a csoport politikai partnerei által elszenvedett kudarcoknak köszönhető.

A veszteség várhatóan nem gyengíti az Irán által támogatott csoport uralmát a libanoni politikában, hiszen a terrorszervezet mind a 13 Hezbollah-jelöltjét megválasztották.

Az eredményeket mégis áttörésként üdvözölték a Hezbollahhal és az ország más, az összeomlásért hibáztatott főáramú politikai pártjaival szemben álló csoportok, mivel a vártnál több új, független képviselőt sikerült a törvényhozásba juttatni.

A Hezbollah leghangosabb ellenfele, a nacionalista keresztény Libanoni Erők pártja lett a legnagyobb nyertes, míg keresztény riválisa, a Michel Aoun elnök által alapított Szabad Hazafias Mozgalom komoly kudarcot szenvedett.

Bár keresztény, a Szabad Hazafias Mozgalom a síita muszlim Hezbollah szövetségese, a Libanoni Erők most 21 képviselői hellyel a legnagyobb tömb a parlamentben, megelőzve a Szabad Hazafias Mozgalmat, amely most 18 mandátummal rendelkezik, hárommal kevesebbel, mint az előző szavazáson.

Kohncast: Mi fán terem az Azov-alakulat?

Miért állítják az oroszok, hogy az Azov egy neonáci osztag, honnan vannak fegyvereik, hányan vannak és mire gondolhatott Lavrov amikor azt mondta, hogy „Hitlerben is van zsidó vér”

A függetlenek és az újonnan belépők, köztük a 2019-es kormányellenes mozgalom képviselői 14 helyet szereztek. Ez jelentős eredmény, tekintve, hogy legtöbben egyénileg indultak, és a befutott pártok megfélemlítésével és fenyegetéseivel kellett szembenézniük.

„Az eredmények azt mutatják, hogy a libanoniak hangulata az uralkodó osztály és az Iránhoz való politikai közeledés ellen van” – mondta Wissam Raji, a Libanoni Erők tisztviselője. „A libanoniak tudják, hogy a helyzet katasztrofálissá vált, és a megoldás nem az uralkodó osztály kezében van”.

„A megoldás Libanon politikai térképének radikális megváltoztatásában rejlik minden szinten” – mondta Raji, akinek a csoportja 2019 októberéig részt vett a legtöbb kormányban.

A vasárnapi parlamenti választások volt az első a libanoni gazdasági összeomlás 2019 végi kezdete, illetve a bejrúti kikötőben 2020 augusztusában bekövetkezett halálos robbanás óta, amely több mint 200 halálos áldozatot követelt, több ezret megsebesített és a főváros egyes részeit súlyosan megrongálta.

Libanon területéről rakétázták Izraelt az éjjel

A támadásra az izraeli hadsereg dél -libanoni célpontok elleni ágyútűzzel válaszolt