Izrael és Észtország is tagadja, hogy hajó elleni rakétákat kapott volna Ukrajna

Észtország tagadta, hogy engedélyt kért volna Izraeltől egy Blue Spear (5G SSM) szárazföldi-tengeri rakétarendszer Ukrajnának történő átadására – írja a The Jerusalem Post.

Az izraeli védelmi minisztérium szombaton cáfolta azt a hamis értesülést, amely szerint hozzájárult volna Észtország kéréséhez, hogy Ukrajnát felszereljék a Blue Spear (5G SSM) rakétarendszerrel.

Rosztyiszlav Demcsuk ukrán újságíró pénteken arról számolt be, hogy Észtország, amely 2021 októberében meg nem határozott számú Blue Spear rendszert vásárolt az izraeli Israel Aerospace Industries-tól (IAI), és engedélyt kért Izraeltől arra, hogy az egyik rendszert átadja az ukrán fegyveres erőknek.

Demcsuk azt állította, hogy Izrael eleget tett a balti ország kérésének.

Észtország és Izrael egyaránt tagadta ezt az állítást.

A Blue Spear rakétarendszer a világ egyik legfejlettebb hajó elleni rakétarendszere, amely lehetővé teszi a szárazföldi platformokról történő indítást.

A hamis ukrán jelentés egy május eleji Haaretz-híradást követett, amely szerint Izrael hajlik az Ukrajnának nyújtott segítség kiterjesztésére, beleértve a katonai segítségnyújtást is.

Jeruzsálem igyekszik egyensúlyozni Oroszország és Ukrajna között, de a Haaretz idézett egy forrást, amely szerint az USA és néhány európai ország azt várja, hogy Izrael világosabban foglaljon állást abban a tekintetben, hogy melyik oldalon áll „és döntését tettekkel, ne csak nyilatkozatokkal támassza alá”.

Észtország izraeli Blue Spear rakétákat vásárol válaszul az orosz fenyegetésre

Egyelőre nem világos, hogy Észtország hány Blue Speart vásárol Izraeltől. Annyi biztosnak tűnik, hogy a rakéták ára darabonként 5 millió dollár körüli összegbe fog kerülni.