Észtország izraeli Blue Spear rakétákat vásárol válaszul az orosz fenyegetésre

Szinte bármely más ország számára az Észt Védelmi Beruházási Központ és a Proteus Advanced Systems – amely az Israel Aerospace Industries és az ST Engineering Land Systems közös vállalata – között október 6-án megkötött üzlet nem lenne nagy dolog.

Azonban a Blue Spear rakéta, amelyet Észtország a Proteustól vásárol, Észtország első hajók ellen bevethető rakétája. Ez az új észt kezekben lévő hajók elleni rakéta egyedülálló potenciállal rendelkezik, amely nagyon-nagyon nagy problémákat okozhat Oroszországnak.

„A fegyverrendszer az észt tengeri védelem sarokkövét fogja képezni az elkövetkező évtizedekben”

– mondta Jüri Saska, a mindössze 300 tengerésszel és hat kis, nagyon gyengén felfegyverzett hajóval rendelkező apró észt haditengerészet parancsnoka.

„Az észt haditengerészet képes lesz jelentősen hozzájárulni mind a nemzeti, mind a regionális, mind a kollektív védelmi erőfeszítésekhez.”

Saska nem viccel.

A Blue Spear az izraeli Gabriel rakéta legújabb változata. A nagyjából 20 láb hosszú, szárazföldről indítható rakéta különböző repülési módokkal rendelkezik. Több száz kilós robbanófejjel és aktív kereső radarral rendelkezik a maximális pontosság érdekében. A rakéta navigációja inerciális, ami azt jelenti, hogy lehetetlen megzavarni.

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Egy Észtországból indított Blue Spear rakéta hatósugara lefedi az egész Finn-öblöt, és a Balti-tengernek azt a részét, amely az orosz Szentpétervár kikötőjét összeköti Kalinyingráddal (Oroszország Lengyelország és Litvánia között fekvő tengerparti exklávéjával).

A NATO már most is jelentős haditengerészeti erőkkel rendelkezik a Balti-tengeren. De ezek egyike sem tartozik Észtországhoz, vagy a szövetség többi balti államához.

Észtország egyetlen aknaszedő hajója és három aknavadásza, amelyek közül egyik sem rendelkezik 500 tonnánál nagyobb vízkiszorítással, védelmi jellegű hajók. Az a feladatuk, hogy Észtország saját kikötőit nyitva tartsák a kereskedelem előtt.

A Blue Spear hajóelhárító rakéták elsősorban védelmi célokat szolgálnak, de ugyanezek a rakéták támadó jellegűek is lehetnek akár. Észtország új rakétája lefedi Európa egyik legfontosabb tengeri folytópontját és sok más ASM-hez hasonlóan ez is rendelkezik rejtett szárazföldi támadó képességgel. Szentpétervár pedig csak mindössze 90 mérföldre fekszik az észt határtól.

Egyelőre nem világos, hogy Észtország hány Blue Speart vásárol Izraeltől. Annyi biztosnak tűnik, hogy a rakéták ára darabonként 5 millió dollár körüli összegbe fog kerülni.

Amerikának állandó katonai jelenlétre van szüksége a Baltikumban – állítja egy szakértő

Ha csak időszakosan tart fenn amerikai katonai jelenlétet, hol igen, hol pedig nem – különösen addig, amíg a közeli Lengyelországban kialakul egy állandóbb amerikai jelenlét -, az rossz üzenetet küld a NATO legsebezhetőbb szövetségesei és Vlagyimir Putyin orosz elnök számára.