25 százalékkal csökkent az Ukrajnán keresztül Németországba érkező orosz gáz

Egy nap alatt 25 százalékkal csökkent az Ukrajnán keresztül Németországba érkező orosz földgáz mennyisége, de a kiesést sikerült pótolni, és az ellátás biztosított – közölte szerdán az ágazatot felügyelő szövetségi hatóság (Bundesnetzagentur).

A hatóság az orosz gáztranzit ukrajnai csökkenésével kapcsolatban napi jelentésében kiemelte, hogy az előző, keddi adatokhoz képest „jó 25 százalékkal” kevesebb gáz haladt át a német-cseh határon fekvő Waidhaus mérőállomáson, ahol megérkezik Németországba az Ukrajnán keresztül szállított orosz földgáz.

A kiesést pótolták más forrásból, főleg a norvégiai és a hollandiai import növelésével.

A földgázellátás „stabil, az ellátás biztonsága továbbra is garantált”, és a nagykereskedelmi árakban nem tapasztalható számottevő emelkedés – írták.

Németországba az Ukrajna-Szlovákia-Csehország és a Fehéroroszország-Lengyelország útvonalon érkezik orosz földgáz, valamint közvetlenül, a Balti-tenger alatt húzódó Északi Áramlat-1 vezetéken.

A legfontosabb az Északi Áramlat-1, amelyen naponta átlagosan 1800 gigawattórának (GWh) megfelelő mennyiség érkezik, míg Waidhausnál – vagyis az ukrán tranzit esetében – napi 600 GWh körül van ez az érték.

Az ukrán tranzit korlátozásával kapcsolatban az egyik legtekintélyesebb német ágazati elemző, Claudia Kemfert, a berlini DIW gazdaságkutató intézet energia-, és közlekedésügyi és környezetvédelmi osztályának vezetője szerdán az intézet honlapján közölt állásfoglalásában kiemelte: „csak idő kérdése volt”, hogy Ukrajna a háború miatt korlátozza az Európába irányuló orosz gáztranzitot.

Ennek hatására mintegy harmadával csökken az európai orosz gázimport, de az ellátás így is biztosítható a „beszerzések diverzifikálásával”, új források bevonásával – írta az elemző.

Hozzátette, hogy a tél végével csökken a földgáz iránti kereslet, így Európában és Németországban nem várhatók ellátási nehézségek, és a tározókat fel lehet tölteni a következő télig.

Az viszont várható, hogy a földgáz tovább drágul, ami tovább növeli a lakosság terheit – húzta alá a DIW szakértője, aki szerint az államnak a drágulás miatt a fűtési költség egy részének átvállalásával támogatnia kell a leginkább rászorulókat, az alacsony jövedelmű rétegeket.

Németországban Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja előtt 55 százalék volt az orosz import aránya a földgázfelhasználásában. A szövetségi kormány igyekszik lazítani ezt a függőséget, legutóbbi, április végi adatai szerint az orosz földgáz arányát sikerült 35 százalékra csökkenteni a háború kezdete óta.

A németországi gáztározók összesített kapacitása 23 milliárd köbméter – az EU teljes gáztározói kapacitásának nagyjából 25 százaléka -, ezzel Németország a negyedik helyen áll az Egyesült Államok, Ukrajna és Oroszország után. A Bundesnetzagentur szerdai jelentése szerint a tározók töltöttsége 38,77 százalékos, jóval meghaladja a 2015, 2017, 2018 és 2021 azonos időszakában regisztrált értéket.

A Gazprom szerint lehetetlen pótolni az ukránok által lezárt földgázvezetéket

Nyitott kérdés, hogyan fog eljutni az Európába szánt földgáz egyharmada a megrendelőkhöz.