Az ukránok leállították az európai földgáz tranzitot a Donbász felől

Az OGTSU, az ukrán földgázvezeték üzemeltetője vis maior-ra hivatkozik, amely szerintük lehetetlenné teszi a földgázszállítás folytatását a luhanszki szakadár területeken keresztül.

Az érintett kompresszorállomáson keresztül a földgáz csaknem egyharmada (akár napi 32,6 millió köbméter) kerül át Oroszországból Európába.

Az ukrán üzemeltető közleménye szerint az orosz megszálló csapatok beavatkozása veszélyeztette az egész ukrán földgázszállítási rendszer stabilitását és biztonságát.

Ezek a jelenlegi tranzitszerződés szerinti tevékenységek vis maior körülmények, amelyek lehetetlenné teszik a kötelezettségek teljesítését a vezetékhálózat „Szokranivka” csatlakozási pontján, valamint a „Novopszkov” határkompresszor állomáson, amelyeket jelenleg nem az OGTSU ellenőriz.

Az EU Afrikából pótolná az orosz földgázt

További cél, hogy idén nyárig háromoldalú szándéknyilatkozatot írjanak alá Egyiptommal és Izraellel az Európába irányuló LNG-szállítások fokozására.

A fentiek figyelembe vételével az OGTSU közli, hogy

2022. május 11-én 07:00 órától a Szokranivka csatlakozás fizikai pontján nem fogadnak be földgázt Ukrajna hálózatába.

Az európai partnerekkel szembeni tranzit-kötelezettségek maradéktalan és a szerződésben foglaltak szerinti teljesítése érdekében

lehetőség van a kieső kapacitás ideiglenes áthelyezésére a Szokranivka csatlakozási pontjáról a Szudzsa csatlakozási pontjára,

amely az Ukrajna által ellenőrzött területen található.

A cég többször is tájékoztatta a Gazpromot a megszálló erők akciói miatt fenyegető krízishelyzetről, és követelte a létesítmények működésébe való beavatkozás megszüntetését, de ezeket a felhívásokat figyelmen kívül hagyták.

Az EU már az év végére kétharmadával csökkentené az orosz gázimportot

Az Európai Bizottság még ebben a hónapban tervezetet terjeszt elő arról, hogy az Európai Unió miként tudja 2022 végéig pótolni az orosz gázfelhasználás kétharmadát.