Az EU Afrikából pótolná az orosz földgázt

Az Európai Unió arra törekszik, hogy fokozza az afrikai országokkal való együttműködést, hogy segítsen az orosz földgázimport kiváltásában és a Moszkvától való majdnem kétharmados függőség csökkentésében az idén.

Afrika országai, különösen a kontinens nyugati része, például Nigéria, Szenegál és Angola nagyrészt kiaknázatlan lehetőségeket kínálnak a cseppfolyósított földgáz tekintetében – derül ki egy, a Bloomberg News által ismertetett uniós dokumentumtervezetből. A külső energiaügyi kötelezettségvállalásokról szóló közleményt az Európai Bizottság még ebben a hónapban el fogja fogadni annak a csomagnak a részeként, amely a blokk Moszkvától való energiafüggőség csökkentésére irányuló tervének végrehajtását szolgálja.

A 27 országot tömörítő blokk el akar távolodni legnagyobb beszállítójától, miután Vlagyimir Putyin elnök megszállta Ukrajnát. Az energiastratégia-tervezet célja továbbá, hogy felkészítse a régiót arra, hogy 2030-ig 10 millió tonna megújuló hidrogént importáljon az Oroszországból származó földgáz helyettesítésére, összhangban az EU ambiciózus zöld megállapodásával, amely a fosszilis tüzelőanyagoktól való elszakadást és az évszázad közepére az éghajlat-semlegesség elérését célozza.

A dokumentum szerint az EU azon terve, hogy 50 milliárd köbméterrel növelje az LNG-behozatalt, és 10 milliárd köbméterrel növelje az Oroszországon kívüli országokból származó vezetékes földgázszállításokat, a hagyományos szállítókkal való kapcsolatok új alapokra helyezését és a kereskedelem kiterjesztését az új, feltörekvő szállítókra igényli.

A kulcsfontosságú lépések közé tartozik az Egyesült Államokkal kötött megállapodás teljes körű végrehajtása, amely 2022-ben 15 milliárd köbméter további LNG szállításáról, 2030-ig pedig évente mintegy 50 milliárd köbméterről szól.

További cél, hogy idén nyárig háromoldalú szándéknyilatkozatot írjanak alá Egyiptommal és Izraellel az Európába irányuló LNG-szállítások fokozására.

Európai energiakrízis, izraeli lehetőség

A tanulság Európa számára, hogy az energiabiztonság a csakis a sokféleségből fakad. Nem függhetünk túlságosan egyetlen országtól, még akkor sem, ha az a barátunk.

A blokk azt is tervezi, hogy támogatja az Azerbajdzsánból földgázt szállító déli gázfolyosó kapacitásának megduplázását évi 20 milliárd köbméterre. És miközben Kanadával közösen munkacsoportot hoztak létre, hogy megvizsgálják a gázszállítások növelését a következő években, Japán és Dél-Korea már több LNG-szállítmányt is átirányított Európába.

„Katar készen áll arra, hogy megkönnyítse a csereügyleteket az ázsiai országokkal”

– áll a bizottság stratégiatervezetében. „Ami a vezetékes földgázt illeti, Norvégia már növelte az Európába irányuló szállításait, és Algéria és Azerbajdzsán is jelezte erre irányuló szándékát.”

Az EU végrehajtó szerve a dokumentumban azt is leszögezte, hogy a blokknak azon kell dolgoznia, hogy „nyitott, rugalmas, likvid és jól működő globális LNG-piacokat” biztosítson, mind a főbb termelők – például az Egyesült Államok, Ausztrália és Katar -, mind a fogyasztók – köztük Kína, Japán és Dél-Korea – számára.

Az európai vásárlások növekedése, amely a növekvő globális kereslet és a már most is magas LNG-árak közepette történik, hatással lesz a globális kereskedelemre.

„Az EU-nak is következetes jelzéseket kell küldenie a piac felé, hogy a rövid- és középtávú szükségletek és a hosszabb távú célok között egyensúlyt teremtsen”

– olvasható a dokumentumban.

„Mindehhez sokkal összehangoltabb földgázpolitikára van szükség az unió piaci és politikai súlyának kihasználása, valamint a közös fellépés eszközének kidolgozása érdekében.”

Az EU válaszlépéseket tervez az orosz földgáz-zsarolásra

„Az európaiak bízhatnak abban, hogy egységesen és teljes szolidaritással állunk az érintett tagállamok mellett, akiket ez az új kihívás érint” – szögezi le Ursula von der Leyen.