Az EU válaszlépéseket tervez az orosz földgáz-zsarolásra

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közleményt bocsátott ki, miután a Gazprom leállította a gázszállítást  Lengyelországba, valamint Bulgáriába.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án rendelte el, hogy az Oroszországgal szemben „barátságtalan” országokkal folyó gázkereskedelemben át kell állni a rubelalapú elszámolásra. Mint mondta, az orosz fél nem fogadja el az ilyen szerződések alapján történő kifizetéseket „kompromittált valutákban”, beleértve a dollárt és az eurót.

A Gazprom kedden értesítette a lengyel és a bolgár importőr vállalatot, hogy szerdától felfüggeszti a gázszállításokat, mivel nem hajlandók orosz rubelben teljesíteni a végső kifizetéseket.

Az Európai Bizottság hivatalos honlapján megjelent közleményben az Ursula von der Leyen leszögezte:

„A Gazprom bejelentése, miszerint egyoldalúan leállítja a gázszállítást az európai fogyasztóknak, Oroszország újabb kísérlete arra, hogy a gázt zsarolási eszközként használja.

Ez indokolatlan és elfogadhatatlan.

És ismét megmutatja, hogy Oroszország mint gázszállító megbízhatatlan.

Felkészültünk erre a forgatókönyvre. Szoros kapcsolatban állunk valamennyi tagállammal.

Azon dolgozunk, hogy alternatív szállításokat és a lehető legjobb tárolási szinteket biztosítsuk az EU-ban.”

Leállították az orosz földgázszállításokat Lengyelországba

Anna Moskwa klímavédelmi miniszter szerint nem lesz gázhiány a lengyel otthonokban.

Leyen kiemelte, hogy

„A tagállamok készenléti terveket dolgoztak ki egy ilyen forgatókönyvre, és mi koordináltan és szolidárisan együttműködtünk velük.

Jelenleg is zajlik a gázkoordinációs csoport ülése.

Most térképezzük fel az összehangolt uniós válaszlépéseket.

A nemzetközi partnerekkel is folytatjuk a munkát az alternatív áramlások biztosítása érdekében.

Én pedig továbbra is együtt fogok működni az európai és a világ vezetőivel az európai energiaellátás biztonságának biztosítása érdekében.

Az európaiak bízhatnak abban, hogy egységesen és teljes szolidaritással állunk az érintett tagállamok mellett, akiket ez az új kihívás érint. Az európaiak számíthatnak teljes támogatásunkra.”

Az Európai Bizottság elnöke szerdán délután tartott sajtótájékoztatóján közölte: az Európai Bizottság mindent megtesz, hogy a gázszolgáltatás leállása a lehető legkevesebb hatással járjon az európai fogyasztókra. Elmondta, Lengyelország és Bulgária gázellátását uniós szomszédai biztosítják, ami a szolidaritás kifejezése mellett az energiahálózatok összekapcsoltságának jelentőségét és hatékonyságát is kiemeli.

„Ma a Kreml ismét kudarcot vallott abban, hogy megossza az európaiakat. Az orosz fosszilis tüzelőanyagok korszaka Európában véget ér. Európa előre lép az energia kérdésének terén”

– fogalmazott.

Von der Leyen emlékeztett a testület március elején előterjesztett javaslatára, amely egyebek mellett diverzifikálni kívánja a gázellátást, gyorsítani a megújuló energiahordozók elterjedését, valamint számos intézkedést vázol az emelkedő európai energiaárakra történő reagálástól az európai gázkészletek mielőbbi feltöltéséig.

Nagy gázüzletet köt az EU az Egyesült Államokkal

urópai Bizottság erőfeszítéseket fog tenni az új LNG-infrastruktúra és a kapcsolódó csővezetékek kiépítésére.

Megemlítette továbbá az Európai Unió és az Egyesült Államok között március végén létrejött, a cseppfolyósított földgáz leszállítását (LNG) az európai piac számára biztosító megállapodást is.

„Oroszország agresszív lépése újabb emlékeztető, hogy megbízható partnerekkel kell együttműködnünk, és ki kell építenünk energiafüggetlenségünket”

– fogalmazott.

Ezzel összefüggésben közölte: az uniós bizottság május közepén mutatja be a zöld átállás felgyorsítására vonatkozó terveit.

„Minden euró, melyet a megújuló energiaforrásokba és az energiahatékonyságba fektetünk, a jövőbeli energiafüggetlenségünk előlege”

– tette hozzá Ursula von der Leyen.

Amint korábban megírtuk, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is nyugalomra intett a hazai földgázellátás biztonságával kapcsolatban.

Az orosz szövetségi vámszolgálat szerint a Lengyelországba irányuló orosz gázszállítások tavaly 9,4 százalékkal, 10,58 milliárd köbméterre emelkedtek, a Bulgáriába irányulók pedig megduplázódtak, és 3,15 milliárd köbmétert tettek ki. Lengyelország évente mintegy 20 milliárd köbméter gázt használ fel.

Szijjártó: Magyarországra zavartalanul jön az orosz földgáz Bulgárián át

„Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a Bulgáriának szánt gázmennyiség le nem szállítása nem jelenti a Bulgárián keresztüli tranzit leállítását” – mondta a külügyminiszter.