Jóval kisebb lesz az idei győzelem napi katonai parádé Moszkvában

A jelentések szerint a katonai parádén méretét, amely általában alkalmat ad Oroszországnak arra, hogy bemutassa katonai erejét, a folyamatos ukrajnai agresszió közepette, mintegy egyharmadával csökkentették.

A győzelem napi parádé visszavágása valószínűleg fájó pont Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, aki egykor május 9-ét tartotta reális dátumnak az ukrajnai hadjárat befejezéséhez.

Az ukrán hírszerzés márciusban felfedte, hogy az orosz katonáknak a tisztjeik azt mondták,

hogy a háborúnak május 9-ig „véget kell érnie”, ami arra utal, hogy az orosz elnök a nácik második ukrajnai vereségét készült megünnepelni.

Mire számíthatunk?

A május 9-i győzelem napi felvonulás továbbra is megrendezésre kerül, és Vlagyimir Putyin orosz elnök – mint minden évben – valószínűleg megjelenik a parádén. Az idei felvonulás azonban jelentős különbségeket fog mutatni az elmúlt évek felvonulásaihoz képest.

Putyin új tábornokot nevezett ki az ukrajnai invázió élére

Dvornikov korábban az orosz erőket irányította Szíriában, ahol a civilek ellen brutális taktikákat vetettek be az ő parancsnoksága alatt.

A jelentések szerint Oroszország eddig 460-600 tankot veszített a konfliktusban.

A Forbes arról is beszámol, hogy Oroszország nem tudott 10 darab teljesen ép T-80-as harckocsit találni a parádén való bemutatásra, és hogy a parádén részt vevő orosz gyalogsági harcjárművek számát is 50%-kal csökkentették.

A rendezvényre várhatóan a moszkvai Vörös téren kerül sor, ahol az orosz elnök lesz a díszvendég és a fő szónok.

Putyin valószínűleg az ukrajnai győzelem hiányában is dicsérni fogja az orosz fegyveres erők hazafiságát és az ukrajnai úgynevezett „különleges katonai művelet” fontosságát. Betekintést nyerhetünk abba is, hogy

az orosz vezető mit fogadhat el „győzelemként” Ukrajnában, miután korábbi törekvései, hogy átvegye az irányítást Kijev felett, kudarcot vallottak.

Jó pár T-90-es harckocsit veszítettek már az oroszok Ukrajnában

Annak ellenére, hogy reaktív páncélzatát úgy tervezték, hogy védelmet nyújtson a páncéltörő lövedékek ellen, a T-90M is ugyanolyan sebezhetőnek tűnik, mint más orosz páncélosok.