Jó pár T-90-es harckocsit veszítettek már az oroszok Ukrajnában

Az orosz hadsereg arzenáljának egyik legfejlettebb harckocsija ugyanarra a sorsra jutott, mint elődjei.

Andrij Caplienko ukrán haditudósító szerdán a Facebookon osztott meg egy képet egy harmadik generációs T-90M harckocsi kiégett roncsáról. A képen egy megsemmisített T-90M látható a keleti Harkiv régióban.

A T-90M Proryv, a T-90 legújabb változata, és először 2016-ben állt szolgálatba.

Kijev a múlt hónapban jelentette először a T-90M-es harckocsik megjelenését a kelet-ukrajnai fronton. Számításaik szerint az orosz hadsereg vélhetően mintegy húsz modernizált T-90M-et telepített a térségbe. A harckocsiról sokat emlegették, hogy sokkal hatékonyabb a harcban, mint T-90-es elődje.

🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker on Twitter: „#Ukraine: An attempted Russian counter attack against areas recently retaken by Ukrainian forces was foiled in #Kharkiv Oblast.As a result, for the first time ever, a very modern Russian T-90M tank was destroyed, and a BMP-2 IFV captured. pic.twitter.com/fBLKRPXRnv / Twitter”

Ukraine: An attempted Russian counter attack against areas recently retaken by Ukrainian forces was foiled in #Kharkiv Oblast.As a result, for the first time ever, a very modern Russian T-90M tank was destroyed, and a BMP-2 IFV captured. pic.twitter.com/fBLKRPXRnv

Annak ellenére, hogy reaktív páncélzatát úgy tervezték, hogy védelmet nyújtson a páncéltörő lövedékek ellen és minimalizálja a páncéltörő lövedékek hatását,

a T-90M ugyanolyan sebezhetőnek tűnik az ukránok által használt páncéltörő fegyverekkel szemben, mint más orosz páncélosok.

Az egyik figyelemre méltó különbség, hogy a megsemmisült T-90M tornya sértetlennek tűnt – míg a régebbi T-72 és T-90-esek kilövésekor az úgynevezett „Jack-in-the-box” effektus volt megfigyelhető, amelynek során a lőszerek elhelyezkedése miatt a tornyok egyszerűen felrobbantak.

A brit páncéltörő rakéta, amely sorra semmisíti meg az orosz harckocsikat

Az amerikai Javelinhez hasonlóan az NLAW is a harckocsik tornyának tetejét veszi célba, ahol a páncélzat általában a leggyengébb.

Ez egy olyan hiba, amellyel a nyugati hadseregek már évtizedek óta tisztában vannak, de az oroszok nyilvánvalóan alábecsülték.

„Amit az orosz tankoknál tapasztalunk, az egy tervezési hiba”

– mondta Sam Bendett, a Center for Naval Analyses védelmi kutatócsoport tanácsadója a CNN-nek.

„Minden sikeres találat … hamar meggyújtja a lőszerkészletet, ami hatalmas robbanást okoz, és a torony szó szerint felrobban”.

Az ukrán és orosz veszteségeket nyílt hozzáférésű információk alapján, fényképekkel dokumentálva is listázó Oryx blog szerint az oroszok eddig 19 darab T-90A-t és 1 darab T-90M-et veszítettek az ukrajnai harcok során.

A veszteségek hatással lesznek a külföldi eladásokra?

A T-90 és változatai jelenleg Oroszország számos külföldi partnerénél állnak szolgálatban, köztük Algériában, Indiában, Szíriában és Türkmenisztánban.

Az orosz T-90-esek jövőbeli üzemeltetői között szerepel Egyiptom és Kuvait, míg Malajzia és Pakisztán más harckocsik mellett döntött. Meglehet, hogy Egyiptom és Kuvait most hasonló döntést hoz, miután látta az orosz harckocsik ukrajnai teljesítményét.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Moszkvának nagy tervei vannak a T-90M harckocsival, új fejlesztéseket kap és exportálnák is

Oroszország T-90M modernizációs erőfeszítései hátterében áll egy nagyobb harckocsi-beszerzési projekt is, amely a következő generációs T-14 Armata harckocsival kapcsolatos.