Moszkvának nagy tervei vannak a T-90M harckocsival, új fejlesztéseket kap és exportálnák is

Az új T-90M harckocsikkal akarja megerősíteni Oroszország a harckocsi-arzenálját, és úgy tervezik, hogy majd vonzó exportterméké fog válni – írja Mark Episkos a National Interest oldalán.

Egy az orosz védelmi iparban járatos bennfentes a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek elmondta, hogy a T-90M „Proryv” harckocsi további optoelektronikai fejlesztéseket fog kapni.

„Az Army-2021 nemzetközi fórumon (az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma Gépjárművek és Harckocsik Főügynökségének kiállításán), először mutatták be a T-90M Proryv harckocsit. Ez az az egyik első prototípus, amelyet hamarosan hadgyakorlatokon is tesztelni fognak”

– mondta a forrás.

A T-90M harckocsik első tételét 2020 áprilisában szállították le a Nyugati Katonai Körzet egyik páncélos egységének. Ezek a korábbi modellek nem rendelkeztek a már említett új optoelektronikai rendszerrel. A TASZSZ forrása megjegyezte, hogy az orosz védelmi minisztérium kiértékeli majd a harckocsi ezen új változatát, és a tesztek befejezése után hozza meg a végleges döntést a beszerzésekről. A T-90-eshez javasolt fejlesztések jellege továbbra is homályos. A T-90 korábbi változatai a Shtora-1 optoelektronikai aktív védelmi rendszerrel rendelkeztek, egyenlőre nem világos, hogy ez a régebbi rendszer pontosan hogyan javult az újabb modelleken.

A T-90M az 1993-ban szolgálatba állított harmadik generációs orosz T-90 legújabb változata. Az „M” változat a „Kalina” tűzvezető rendszerrel modernizált torony kialakításával, további fejlesztésekkel a páncélzaton, a népszerű szovjet/orosz 2A46M 125 mm-es simacsövű löveg legújabb változatával, valamint a korábbi modellek Kontakt ERA-rendszerét felváltó „Relikt” reaktív páncélzat (ERA) legújabb változatával rendelkezik.

Miért napjaink egyik legjobb harckocsija a Leopard 2 A7+?

A Krauss-Maffei Wegmann 2018 decemberében kapott megrendelést 44 darab Leopard 2A7+ harckocsira a Magyar Honvédségtől, amelyek leszállítását 2021 és 2025 között tervezik.

Becslések szerint jelenleg húsz T-90M teljesít szolgálatot az orosz szárazföldi erőknél. Az eredeti T-90 azonban kompatibilis a T-90M-el, ezért az orosz hadsereg azt tervezi, hogy a 2020-as évek közepére a meglévő T-90 és T-90A harckocsik nagy részét korszerűsíti az „M” szabványra. Oroszország T-90M modernizációs erőfeszítései hátterében áll egy nagyobb harckocsi-beszerzési projekt is, amely a következő generációs T-14 Armata harckocsival kapcsolatos. Az Armaták sorozatgyártása várhatóan 2022 körül kezdődik.

Oroszország legfőbb fegyverexportügynöksége, a Roszoboronexport augusztus végén bejelentette, hogy egy könnyű T-90-es változat is készül az exportpiacok igényeinek kielégítésére.

„A Roszoboronexport e harckocsi [a T-90] könnyített változatának gyártását tervezi, amely egyes külföldi vevők igényeihez igazodik. Ez jelentősen javítani fogja a harckocsi export-vonzerejét” – írta az ügynökség.

Egy könnyebb T-90 változat, jobban versenyezhetne a kínai új VT5 könnyű harckocsival a nemzetközi exportpiacokon, és vonzó lehetőséget jelentene azon importőrök számára, akik a széles körben sikeres T-90S exportváltozat és annak későbbi változatai mellett egy mobilabb alternatívát is keresnek.

Hogyan készülhet fel a NATO az Oroszországgal való háborúra?

Az orosz hagyományos katonai képességek fejlesztései közvetlen és közvetett fenyegetést jelentenek a NATO-ra nézve.