Hamarosan kivégzik az Izraelnek való kémkedéssel vádolt, bebörtönzött orvost

Ahmadreza Dzsalalit 2016 áprilisában tartóztatták le egy teheráni konferencián való részvétel közben, majd bíróság elé állították, és 2017-ben halálra ítélték – írja a The Times of Israel.

Még ebben a hónapban kivégzik Iránban az Izraelnek való kémkedésért elítélt svéd-iráni akadémikust – jelentette szerdán az iszlám köztársaság egyik hírügynöksége.

Ahmadreza Dzsalali, aki korábban Stockholmban élt, ahol a Karolinska Intézetben, egy orvosi egyetemen dolgozott, 2016 áprilisában meghívást kapott egy konferenciára a teheráni egyetemre, ahol ezt követően őrizetbe vették.

2017-ben halálra ítélték, miután bűnösnek találták abban, hogy két iráni atomtudósról olyan információkat adott át a Moszadnak, amelyek a meggyilkolásukhoz vezettek.

Egy, a börtönben készített, majd később a YouTube-ra feltett hangfelvételen Dzsalali azt állította, hogy kihallgatói kényszerítették, hogy beismerje a bűncselekményt.

Az ISNA hírügynökség jól értesült forrásokra hivatkozva szerdán azt közölte, hogy halálos ítéletét május 21-ig hajtják végre.

A Moszad meghiúsította egy izraeli diplomata és amerikai tábornok megölését

Irán területén fogták el az izraeli titkosszolgálat emberei a Forradalmi Gárda által megbízott egyik merénylőt.