A Wagner-csoport mögött álló oligarcha szerint a „nyugati civilizáció haldoklik”

Jevgenyij Prigozsin, Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közelálló oligarcha, akit kapcsolatba hoztak egy orosz zsoldoscsoporttal, egy szerdai riportban a „nyugati civilizációt” támadta és tagadta az orosz atrocitásokat – számolt be a Times of Israel. 

Prigozsin állítólag a Wagner-csoportot finanszírozza, egy olyan, a Kremlhez köthető zsoldoshadsereget, amelyet ukrajnai, szíriai és afrikai bűncselekményekkel vádolnak.

A Guardian szerdai riportjában az oligarcha azt állította, hogy a Nyugat terrorcsoportokat támogat Afrikában, de végső soron haldokló civilizáció, amely vereséget fog szenvedni.

Az újság Prigozsin válaszát kérte azokra az állításokra, amelyek szerint Wagner zsoldosai a mali-i hadsereg oldalán harcolnak a lázadók ellen, és több száz civilt öltek meg.

„Minden terroristát, akit a mali-i hadsereg megölt, a Nyugat megpróbált civilnek kiadni” – mondta.

„Ami az állítólagos atrocitásokat illeti, sem én, sem az általam ismert emberek, sem a mali hadsereg nem követett el ilyeneket” – mondta.

„Önök egy kihalófélben lévő nyugati civilizáció, amely az oroszokat, a mali-iakat, a közép-afrikaiakat, a kubaiakat, a nicaraguaiakat és sok más népet és országot harmadik világbeli söpredéknek tartja” – jelentette ki Prigozsin.

„Szánalmas, veszélyeztetett perverzek vagytok, mi sokan vagyunk, milliárdnyian. És a győzelem a miénk lesz” – állította az oligarcha.

Prigozsin azzal vádolta a Nyugatot, nevezetesen az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Franciaországot, hogy „le akarják igázni Afrikát és évek óta terrorista csoportokat telepítenek és szerveznek Maliban”. Ezt szerinte azért teszik, „hogy félelemben tartsák az ország lakosságát, hogy kifosszák természeti kincseit, és hogy leírják az úgynevezett békefenntartó műveletekre szánt pénzt”.

Prigozsin hangsúlyozta, hogy „többször is kijelentette, hogy a Wagner-csoport nem létezik”, és azt is állította, hogy „semmi köze” nincs a szervezethez.

Súlyos veszteségeket szenvedhettek Ukrajnában a Wagner-zsoldosok

A zsoldoscsoporton belüli források elmondásai alapján a Wagner veszteségei ezres nagyságrendben mérhetőek.

Az üzletember a The Guardian ellen is fordult, azzal vádolva azt, hogy „hamisítványokat, nyílt hazugságokat” és „hamisítást” terjeszt, miközben célja, hogy „szembe köpjön engem, az orosz hazafiakat és a mali népet”.

„Van egy közmondás: Ne próbálj a széllel szemben hugyozni, mert a fröccsenésbe belefulladsz. Ezeket az atrocitásokat az önök gyulladt agyában követték el, amelyet a „nácizmus” nevű betegség fertőzött meg” – mondta az orosz férfi.

Moszkva azt állítja, hogy a Nyugat által elítélt ukrajnai inváziójának célja Kelet-Ukrajna „nácimentessé tétele”.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap egy olasz tévécsatornának nyilatkozva elismerte, hogy a Wagner működik Maliban és Líbiában, de azt állította, hogy jelenlétének „semmi köze az orosz államhoz”, és kereskedelmi műveletről van szó.

Az Egyesült Államok a Wagner finanszírozójaként Prigozsint azonosítja, aki közel áll az orosz elnökhöz, és akit néha „Putyin séfjének” neveznek az orosz vezető által kedvelt éttermei miatt.

Prigozsin ellen akinek apja és mostohaapja zsidó származású, az amerikai kormány vádat emelt a 2016-os amerikai elnökválasztás befolyásolásának kísérletével, és a Wagner-csoport ellen az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciókat léptetett életbe.

A Kreml a Wagner-csoport neonáci zsoldosait küldte Ukrajna „nácitlanítására”

A diverzáns akció lelepleződött, és az ukrán hatóságok 36 órás kijárási tilalmat elrendelve hajtóvadászatot indítottak a beszivárgó zsoldosok után. Hende Olivér írása.

Prigozsin egy kiterjedt orosz médiabirodalmat is irányít, több mint egy tucat hírportált ellenőriz Oroszországban, amelyek több tízmillió látogatót vonzanak, és fontos állami propagandafegyverként szolgálnak.

A Bellingcat, a The Insider és a Der Spiegel 2020-as vizsgálata szerint Prigozsin műveletei „szorosan összefonódnak az orosz védelmi minisztériummal és annak hírszerzési részlegével”.

Az év eleje óta több európai ország is elítélte a mali-i katonák mellett harcoló, mintegy 1000 főre becsült Wagner-féle orosz zsoldosok jelenlétét. Őket vádolják azzal, hogy Moura városában mintegy 300 civilt öltek meg. Azzal is vádolták őket, hogy a Gossi katonai bázis közelében holttesteket temettek el, és megpróbálták a francia katonai erőket hibáztatni a sírokért.

Mali kormányzó juntája azonban tagadja, hogy a Wagner-erők harcolnának az országban, ehelyett azt állítja, hogy a Mali és Oroszország közötti együttműködés keretében mali-i katonákat képeznek ki.

A Wagner-csoport több afrikai országba és más helyekre, többek között Ukrajnába és a Közel-Keletre is küld zsoldosokat, akik közül sokan korábbi orosz katonák. Bár a Kreml hivatalosan tagadja, hogy bármi köze lenne a Wagnerhez, elemzők szerint a csoportot stratégiailag arra használják, hogy elősegítsék Putyin törekvéseit Oroszország befolyásának növelésére.

Afrikai dzsihadisták elfogtak egy Wagner-zsoldost

A férfi a mali kormányerők egyik bevetésén vett részt Moura településén.