Afrikai dzsihadisták elfogtak egy Wagner-zsoldost

Maliban dzsihadisták saját közlésük szerint elfogták a Wagner orosz biztonsági magánvállalkozás egyik zsoldosát – ismertette hétfőn az Iszlámot Muszlimokat Támogató Csoport (GSIM) nevű mali dzsihadista milícia.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges milícia közlése szerint a zsoldost még április elején ejtették fogságba a központi Ségou régióban.

Úgy tudni, a férfi a mali kormányerők egyik bevetésén vett részt Moura településén.

A dzsihadisták szerint a művelet során „ártatlan civilek százai vesztették életüket”.

A mali katonai vezetés szerint a Mourában március végén végrehajtott bevetésen több mint kétszáz szélsőségest semlegesítettek. Szemtanúk ugyanakkor jogvédőknek atrocitásokról is beszámoltak, a többi között civilek százainak megöléséről. Az ENSZ helyi békefenntartó missziója mindeddig nem tudta elérni, hogy a hatóságok engedélyezzék a világszervezet nyomozóinak a település meglátogatását.

A bamakói vezetés tagadja, hogy az egyes afrikai országokban aktív, kegyetlenkedéseiről hírhedt orosz biztonsági magánvállalkozás emberei jelen lennének az országban.

Elszenvedte első veszteségét a Wagner-csoport Maliban

Most már biztosan kijelenthető, hogy az orosz katonai tanácsadók/Wagner-csoport elszenvedték első veszteségüket Közép-Maliban.

A mali junta mindössze orosz „katonai kiképzők” jelenlétét ismeri el.

A mali hadsereg már egy évtizede küzd az iszlamista lázadókkal, akik az al-Kaida és az Iszlám Állam nevű terrorszervezetekhez kötődő csoportokba szerveződve az elmúlt években kiterjesztették uralmukat a szomszédos Burkina Faso és Niger területére is.

Franciaország februárban bejelentette, hogy befejezi terrorellenes misszióját nyugat-afrikai országban, miután a párizsi kormánynak megromlottak a kapcsolatai a bamakói katonai vezetéssel, amely ennek nyomán Oroszországgal kötött kétoldalú együttműködési megállapodást.

Oroszország töltené be a franciák utáni hatalmi vákuumot a Száhel-övezetben

Moszkva igyekszik növelni befolyását és gazdasági együttműködési kapcsolatait, kihasználva a térségben kialakulóban lévő franciaellenes hangulatot.