Az oroszok többsége Amerikát hibáztatja a háborús veszteségért

A Wall Street Journal beszámolót készített arról, hogyan néznek szembe a családok azzal, hogy elvesztették a fiaikat az orosz invázió során.

Andrej Akhromov orosz őrmester holttestéből nem sok minden maradt, amikor cinkkoporsóban megérkezett szülővárosába, Moszkvától négy órányi autóútra délre, mondták a rokonok a Wall Street Journal riporterének. A 21 éves férfi áprilisban halt meg az ukrajnai Csernyihiv város közelében, amikor tankját ellenséges tűz érte.

Akhromov őrmester unokatestvére, Szergej Akhromov elmondta, hogy a regionális kormányzói hivatal képviselője közölte a családdal, hogy a fegyveres erőknek három hétbe telt, amíg DNS-elemzéssel azonosították, mi maradt belőle.

„Csak Amerikát hibáztatom – nem Ukrajnát, nem Oroszországot” – mondta a 32 éves Akhromov. „Biden, vagy akárhogy is hívják, hagyta, hogy a nácizmus virágozzon Ukrajnában, és így Oroszországnak nemcsak a saját népéért és határaiért kellett harcolnia, hanem az ukrán népért, a nőkért, a gyerekekért, az idősekért is”.

Az orosz védelmi minisztérium március végén közölte, hogy 1351 orosz katona vesztette életét az általa „különleges katonai műveletnek” nevezett akcióban. Azóta nem közölte az újabb áldozatok számát.

A nyugati kormányok becslései szerint akár 15 000 orosz is meghalhatott – ez több, mint a Szovjetunió évtizedes afganisztáni háborúja során elesett katonák száma – írja a Journal.

A Kreml úgy állította be a háborút, mint Oroszország védelmét az agresszív Nyugattal szemben, és mint Oroszország második világháborús, fasizmus elleni harcának folytatását. Ezt a narratívát az állami média ismételgette, és ez a narratíva illeszkedik abba a világképbe – amelyet a kormány évek óta támogat -, hogy az ellenséges Nyugat megpróbálja leigázni Oroszországot. S az amerikai lap által megkérdezett oroszok jelentős része el is fogadja ezt a narratívát.

Az 51 éves Kozubenko katonatisztként szolgált, fiát Dmitrijt megölték az ukrajnai harcokban, a fiú nagyapja is szolgált – bár egyikük sem harcolt soha.

„Van egy hivatás, amit úgy hívnak, hogy a haza védelme” – mondta Kozubenko. „És ha nem egy kerítés alatt halt meg részegen vagy kábítószeres kábulatban, vagy bandaháborúban, hanem igazi férfiként, fegyverrel a kezében, akkor az azt jelenti, hogy ez egy tiszteletreméltó halál volt.”

Kozubenko azt mondta, hogy támogatja az offenzívát. „De ellenzem, hogy ennyire humánus legyen” – mondta. „Amint egyetlen lövés eldördül egy lakott területről, azt a földdel kellene egyenlővé tenni. Ha az emberekkel úgy bánnak, mint az állatokkal, akkor velük is így kellene bánni”.

A független Levada Központ közvélemény-kutató intézet április végén közzétett felmérése szerint az oroszok 57%-a az Egyesült Államokat vagy a NATO-t okolja az ukrajnai halálesetekért és pusztításért, míg csak 7%-uk Oroszországot.

A felmérés azt is megállapította, hogy az oroszok 74%-a támogatta az offenzívát – ez enyhe csökkenés az előző hónaphoz képest.

Az orosz lakosok a WSJ riportjában mind a háború mellett szólaltak fel annak ellenére, hogy az emberi veszteség egyre nagyobb.

A Wall Street Journal teljes beszámolója itt elérhető. 

Fotó: Egy orosz kadét a május elsejei felvonuláson/EPA/MAXIM SHIPENKOV

Atomháború Eurográdban?

Oroszország nem kötelezte el magát amellett, hogy nem vet be elsőként nukleáris fegyvereket. Robert C. Castel elemzése.